Kommunen vill riva populär pizzeria – efter 25 år

I 25 år har Sukhpal Kang drivit Höjdens pizzeria i Högsbohöjd. Nu har kommunen andra planer för Fyrktorget och senast den 15 oktober måste pizzerian vara borta – något som skapat starka reaktioner.

  • Publicerad 11:30, 6 aug 2020

Jag tror ju hellre att invånarna vill ha en pizzeria än två bänkar att sitta på

För 25 år sedan tog Sukhpal Kang över den lilla pizzerian på Fyrktorget i Högsbohöjd.

Nu är dagarna räknade och senast den 15 oktober måste byggnaden vara jämnad med marken, något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

Anledningen är att det i Göteborgs stads nya detaljplan för torget inte finns plats för pizzerian där den ligger idag. Där ska istället anläggas en park.

– Kunderna är jättearga. Det finns ingen annan pizzeria i närheten och vi har i snitt hundra kunder om dagen, säger Sukhpal Kang.

För drygt två veckor sedan lade han och hans anställda fram en protestlista, som redan fyllts av över 400 namnunderskrifter.

1800-talskvarter vid Pustervik rivs

"Ingen annan utväg"

Sukhpal Kang har överklagad kommunens beslut att säga upp arrendeavtalet och kommer nu att lämna in namnunderskrifterna.

– De lyssnar inte på mig, men de kanske lyssnar på folket. De vill förändra området till det bättre, men jag tror ju hellre att invånarna vill ha en pizzeria än två bänkar att sitta på, säger han och tycker att det känns orättvist.

– Jag och min fru startade pizzerian för 25 år sedan och vår familj har slitit för att betala av lånen och byggt upp en omtyckt verksamhet.

Eftersom det inte finns någon annan lokal i området ser han ingen annan utväg än att lägga ner.

– Jag kan få bygga upp en ny fastighet tre meter bort, som tillsammans med rivningskostnaden skulle kosta mig alldeles för mycket. Eller ställa upp en foodtruck på parkeringen, men det går inte att baka pizza i en sådan.

Avtalet förlängdes

Eva Eriksson, tillförordnat kommunikationschef på Trafikkontoret har svårt att se att varken överklagan eller namnunderskrifter skulle kunna påverka beslutet om att avsluta markupplåtelsen.

– Detaljplanen för området ingår i Bostad 2021 där det ska byggas nya bostäder. Det innebär också ny infrastruktur och anläggning av park och lekpark. I den nya planen ingår inte pizzerian på exakt den platsen, men de har fått möjlighet att bygga den på en annan plats.

Avtalet gick egentligen ut redan vid årsskiftet, men förlängdes först ett halvår och sedan över sommaren för att nu löpa ut den 15 september.

– Det var för att de inte skulle förlora sommarkunderna.

Hyran chockhöjs – kan tvingas bort efter 25 år

Tvingas betala. Enligt avtalet med Göteborgs stad kommer Sukhpal Kang själv behöva stå för kostnaderna för att riva pizzerian. Foto: Johanna Roos

Vi är GBG