Kommunens mångmiljonhall läggs på is

Frölundaborgs dubbelishall blir för dyr. Det konstaterar idrotts- och föreningsnämnden och gör en helomvändning och tar tillbaka sitt tidigare beslut om att gå vidare med förslaget.

  • Publicerad 15:00, 28 mar 2019

Det är inte läge att gambla med göteborgarnas pengar.

Elisabet Lann (KD), ordförande för idrotts- och föreningsförvaltningen. Foto: Ida Rydh

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Ishallarna Slottsskogsrinken och Wallenstamshallen måste ersättas. I september förra året presenterade Higab olika förslag och idrotts- och föreningsnämnden valde att gå vidare med det dyraste förslaget, att bygga en isarena i två våningar. Investeringskostnaden landade på 325 miljoner kronor och även Göteborgs Stads hyra skulle bli högre än normalt.

Galna idén: Tvåvånings ishall vid Frölundaborg

Nu backar nämnden i sitt tidigare beslut.

– Alliansen reserverade sig mot beslutet redan när det togs och även förvaltningen avrådde i sitt tjänsteutlåtande från att gå vidare med dubbelishallen. Då med motiveringen att det var dyrt och ett stort risktagande för de hade inte hittat någon liknande anläggning att titta på, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Risktagandet som förvaltningen påpekade var dels att en anläggning av det slaget skulle behöva vara oerhört stabil för att isen på plan två inte ska spricka.

– Det är klart att det kan låta häftigt och roligt att ha en sån här anläggning men vi bedömer att Göteborg är i ett jättekärvt ekonomiskt läge och då är det inte läge att gambla med göteborgarnas pengar. Vi har stora behov av is så vi måste först och främst se till att vi får fram isar som kommer göteborgarna till del, säger Elisabet Lann.

Iskalla men stora planer vid Frölundaborg

Nu har nämnden begärt ett nytt alternativ på en modern träningsanläggning i markplan och Elisabet är övertygad om att den här vändningen inte kommer innebära någon försening av projektet.

– Vi kommer ha en is i markplan på plats tidigare än vad vi hade haft det här tvåvåningsprojektet, säger Elisabet Lann.

Vi är GBG