Kommunens svar: Därför är Otterbäcken i Askim grön

Mysteriet bakom det grönfärgade vattnet i Otterbäcken är löst. "Det är helt vanlig karamellfärg", säger Jessica Johansson, enhetschef på kretslopp och vatten.

  • Publicerad 12:06, 9 okt 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

För drygt två veckor sedan uppmärksammade flera att Otterbäcken i Hovås färgats illgrön. Flera bilder postades på sociala medier tillsammans med oroliga kommentarer. Misstankar om att det kunde röra sig om ett fjärrvärmeläckage dryftades men nu kan Göteborgs Stad försäkra att det inte rör sig om någon allvarlig läcka.

– Jag förstår att folk undrar för det är ju en väldigt aggressiv grön färg, säger Jessica Johansson. När vi gör så kallade anslutningskontroller för att kontrollera att dagvatten rinner i dagvattenledningarna och spillvattnet i spillvattenledningarna så använder vi oss av den här illgröna färgen.

Läs även: Efter skyfallet: Sören fick källaren vattenfylld

Kretslopp och vattens skadereglerare har den senaste tiden genomfört en utredning av flera översvämningsärenden i södra Göteborg där fastighetsägare fått in vatten i källaren. Enligt förvaltningens beräkningar ska deras ledningar klara av att forsla bort spillvattnet. Samtidigt ser de att det rinner mer vatten genom ledningarna när det regnar. Detta har fått dem att misstänka att vissa fastigheters dränering är felkopplad.

– Dels kan det vara så att somligas stuprör är kopplade på spillvattennätet och då blir det överbelastat. För innan vi kan bestämma åtgärd till problemet att folk får in vatten i källaren så måste vi veta orsaken först, säger Jessica Johansson.

Jessica har fått motta många oroliga mejl och samtal från personer som sett det gröna vattnet i Otterbäcken.

– Folk har trott att det är fjärrvärmeläckage då Göteborgs Energi har en grön färg i sitt vatten, säger Jessica Johansson.

Hur jobbar ni vidare med det här?

– Vi sammanställer det utredningen visar och är det så att fastighetsägare är felkopplade så får de snart ett brev där de uppmanas att koppla om. I de flesta fallen är de helt ovetande om det här.

Vi är GBG

    Vi är GBG