DJ MORMOR. En allt vanligare syn om man ska tro den nya trendrapporten. Foto: Mostphotos

Kommunens utmaning: Framtidens aktiva äldre

Rockkonsert på Ullevi och 5 000 rullatorer på innerplan. Det är inte ett helt orimligt scenario om några år. För nästa generations pensionärer är ålder bara en siffra vilket ställer nya krav på kommunen.

  • Publicerad 05:30, 8 okt 2018

De första riktiga tonåringarna går i pension. Det märks. Bland tidigare pensionärsgenerationer har ålderdomen inneburit en ny, lugnare livsstil. Men den här gruppen vill fortsätta som de alltid har gjort.

– Jag tror inte att vi är förberedda på vad det kräver. Bara en sådan sak som konserter. Som det är nu är det kanske inte jättelämpligt att ta in 5000 rullatorer på innerplan på Ullevi för en rockkonsert, säger Christina Ceder, omvärldsanalytiker på förvaltningen för konsument- och medborgarservice. För den här gruppen vill fortsätta att följa sina idoler som de alltid gjort.

Läs också: Aktiva äldre: Birthes reslust bara ökar med åldern

I en ny rapport som hon har varit med att ta fram tillsammans med Kairos Future och tjänstemän från olika verksamheter presenteras vilka trender som påverkar framtidens äldre. I underlaget har man samlat in uppgifter om gruppen göteborgare födda 1945–1960.

Genom djupintervjuer, workshops och samtal med både experter och personer ur målgruppen har man tagit fram 15 trender för att skapa en bild av målgruppens kommande behov. Trenderna handlar om allt ifrån att gruppen anser att kronologisk ålder är irrelevant och att jaget är viktigare än kollektivet.

– Att se jaget före kollektivet kan man se allt mer i alla generationer. De här är nog den första generationen där det har slagit igenom. Det kan till exempel yttra sig genom att det inte är lika lätt att få farmor att sitta barnvakt. Hon har egna behov, en bokcirkel, ett träningspass och två veckor i Spanien. De värdesätter sin egen tid, säger Christina Ceder.

Vilka utmaningar är det vi kan se redan nu?

– Bilen för den här generationen är ungefär vad mobilen är för unga idag. Den är mer än ett fortskaffningsmedel. Det är en identitet för många i den här gruppen. Man identifierar sig med sitt märke och det är en viktig del av personligheten. Även om vi har jättebra kollektivtrafik och kan åka buss så vill man inte, för man har sin BMW, om vi ska hårdra det. Det är viktigt att förstå när vi minskar antalet parkeringsplatser och uppmanar till kollektivt resande. För den yngre generationen är kopplingen till bilen inte lika känslomässigt. Det är bara en bil.

Hon förtydligar att gruppen av blivande seniorer är en heterogen grupp med en stor mångfald och där många olika behov måste tillgodoses. Något annat som är tydligt är klyftorna i gruppen.

– Det är en känslig fråga som jag vet att inte alla politiker håller med om. Men faktum är att det nya pensionssystemet som bygger på livsinkomst kommer att slå hårt mot grupper som exempelvis nyanlända, deltidsarbetande och de med lång a perioder av sjukskrivning eller arbetslöshet. Samtidigt har  de som har haft jobb och gjort bostadskarriär har en helt annan kapitalreserv än de som inte har gjort det, säger Christina Ceder.

Finns det några fördomar mot gruppen som inte stämmer?

– En sådan sak kan vara digitaliseringen. Ofta säger man att äldre inte klarar detta så vi skapar andra lösningar. Men den här gruppen har varit med när datorn kom, det finns en stor grad av digitaliseringsmognad. Även om det inte är lika naturligt som för någon som är 16 så är de flesta bekväma på nätet, säger Christina Ceder.

Nu ska rapporten fungera som inspiration för politiker och tjänstemän.

– Vi gör det här för att förbereda oss på framtida krav från medborgarna, för att kunna utveckla rätt tjänster i tid, så att vi inte utvecklar tjänster som är passé redan när de lanseras. Vi måste hushålla med kommunens resurser och utforma tjänster utifrån kommande behov, säger Christina Ceder.

Under hösten får flera av stadens förvaltningar en dragning av rapporten för att se hur deras verksamhet kan behöva anpassa sig när morgondagens äldre ställer nya krav på kommunen.

Trendrapport

HÄR kan du läsa en populärvetenskaplig version av rapporten.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57