FRÅGOR. Fimpomaterna fungerar både som en askkopp och en enkät. Foto: Göteborgs Stad

Kommunens vändning: Fimpomaterna kommer tillbaka

När det nya rökförbudet infördes i somras valde kommunen att plocka ner de populära fimpomaterna där rökarna uppmuntrades att fimpa. Nu kommer de tillbaka.

  • Publicerad 05:30, 8 nov 2019

När den nya tobakslagen infördes den 1 juli var det inte många som visste hur det skulle fungera i praktiken. Bland både privatpersoner, restaurangägare och kommuner var osäkerheten stor.

Göteborgs stad valde bland annat att ta bort de populära fimpomaterna som på ett lite roligare sätt samlade rökarnas cigarettfimpar. Staden ville inte uppmuntra till rökning.

Men nu vänder kommunen – fimpomaterna kommer tillbaka. Något P4 Göteborg var först med att berätta.

– Vi kommer att sätta upp dem igen. Vi vet att de gör skillnad. Vi måste påverka folk att göra rätt, säger Stefan Risedahl, projektledare, Trygg, vacker stad.

Varför har ni ångrat er?

– Det största skälet är att när rökförbudet kom så visste vi inte hur vi skulle bete oss. Mycket var oklart kring hur det skulle fungera, och även om det fortfarande finns oklarheter så har det blivit tydligare och tydligare, säger Stefan Risedahl, och fortsätter:

– Det har blivit tydligare för rökare och restaurangägare också. Från början vågade inte uteserveringar sätta upp askkoppar en bit ifrån för att de var rädda för att göra fel, säger Stefan Rishal.

Miljöförvaltningens dom efter rökförbudet

Fram till jul ska ett tio-tal fimpomater sättas upp i centrala Göteborg. Men spårvagnshållplatserna är fortfarande fredade.

– Ja, självklart. Där råder rökförbud, säger Stefan Risedahl.

Inga fimpzoner på gång i Göteborg

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57