Finalister. Victoria Tobisson Lind och Julia Holmqvist från Askim tränar för fullt inför finalen i SM Unga Bagare 2021. Foto: Sveriges bagare & konditorer

Kompisarna från Askim gör upp om bagartiteln

De brinner för bakning och drömmer om att starta eget i framtiden. När SM Unga Bagare avgörs den 15 mars är kompisarna Victoria Tobisson Lind och Julia Holmqvist från Askim två av finalisterna som gör upp om juniormästartiteln.

  • Publicerad 14:26, 23 feb 2021

När man ger järnet och tar sig igenom en stor prövning växer man som människa.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den 15 mars möts totalt åtta finalister för att göra upp om titeln Sveriges bästa unga bagare och en plats i Juniorlandslaget.

Två av årets tävlande kommer från Askim.

Victoria Tobisson Lind 21 och Julia Holmqvist 20 går båda på Yrgo inom bageri och konditori, där de just nu träningsbakar varje dag inför tävlingen.

– Man övar på det man tänker baka och det är mycket planering som måste sitta, säger Victoria Tobisson Lind.

Smittsäkra semlan – få hem den till dörren

Skapa konstverk

För henne har bakningen varit en stor del av livet ända sedan barnsben och hon ser det som en stor förmån att få arbeta med något hon mår bra av att göra.

– Jag har haft det jobbigt i livet och bakningen har blivit som mindfulness för mig. Jag kan gå in i mig själv och får arbeta praktiskt.

Hemma hos Julia Holmqvist är det alltid hon som står för bakningen när det vankas släktkalas.

– Jag tycker det är kul med tårtor och dekorationer. Bageri är också roligt och även där kan man skapa fina konstverk. Croissanter gillar jag också.

För Victoria Tobisson Lind är surdegsbröd och bullar favoriten.

– Det är väldigt kul att baka utan jäst och ändå få volym på brödet. Lukten är väldigt speciell och man får fram mycket smaker.

Gårdsbageri en dröm

Hon sökte till tävlingen dels för att utmana sig själv, men också för att hon gillar att tävla.

– När man ger järnet och tar sig igenom en stor prövning växer man som människa.

Till sommaren väntar examen och därefter jobb. I framtiden delar de samma dröm: Att starta något eget.

– Min högsta dröm är att ha ett bageri på min egna gård, där jag samtidigt kan jobba med hästar och hundar som jag också älskar, säger Victoria Tobisson Lind.

Bulldoft stoppar inte ny stadsdel i Högsbo

Victoria Tobisson Lind Foto: Sveriges bagare & konditorer

Julia Holmqvist Foto: Sveriges bagare & konditorer

SM Unga Bagare

SM Unga Bagare har sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets jury består av juryordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström och representanter från sponsorerna.

Vi är GBG

    Vi är GBG