Konditorn från Transylvanien säljer Halloween-praliner

Kreativa Kortedalabon Claudia Chindea har bytt keramik och smyckeskonst mot chokladtillverkning. Nu säljer hon sina praliner med Halloweentema på stans REKO-ringar.

  • Publicerad 15:10, 31 okt 2021

Claudia Chindea minns första gången som hon smakade riktig choklad för första gången. Hon var i 10-årsåldern när kommunistregeringen föll i Rumänien år 1989.

– Vi bodde nära en möbelfabrik och när lastbilarna började rulla in i byn efter revolutionen hade chaufförerna med sig choklad. Det smakade så gott! Det jag hade ätit tidigare var inte riktig choklad insåg jag då, säger Claudia Chindea.

För nio år sedan flyttade Claudia och hennes familj till Sverige då hennes man hade fått ett jobberbjudande. Familjen bosatte sig i Kortedala.

Claudia har en kreativ bakgrund och berättar att hon tidigare brukade hålla på med keramik och smyckeskonst. Men i Sverige var det choklad och bakverk som fångade hennes uppmärksamhet.

– Jag såg en bild på en tårta med handgjorda blommor på toppen vilket påminde mig om hur man tillverkar smycken. Och jag tänkte: "Det här skulle jag kunna göra". När jag började studera till konditor hade jag inte någon förkunskap men jag har haft lärare som verkligen har uppmuntrat mig. Det är jag så tacksam för.

Chokladateljé på Hisingen

För två år sedan fick Claudia tillgång till ett litet kök i en kontorsbyggnad på Hisingen. Sedan dess har det blivit basen för hennes stora hobby – pralin- och glasstillverkning.

– Nu jobbar jag natt i produktionen på bageriet Cederleüfs & Svenheimers i Sävedalen, åker hem för att gå en promenad med vår hund och sedan kör jag hit för att jobba i några timmar. Det kan låta som mycket jobb, men det är ren avslappning för mig att vara här. Jag behöver inte gå till något spa.

Fick nytändning

Förra året fick Claudia en nytändning med sin hobby och företag. Tidigare hade hon sålt sina praliner till butiker och konditori, men upplevde att det var svårt att få lönsamhet i det.

Just när hon var nära att ge upp och lägga ner sitt företag tipsade en kompis henne om REKO-ringar där mindre producenter kan sälja sina varor.

– Jag är så glad för den möjligheten. Det bästa är att man få direktkontakt med sina kunder och på så sätt få feedback. Det gör att jag utvecklas på ett helt annat sätt.

"Så kreativt"

Inför högtider gillar Claudia att ta ut svängarna lite extra. Till Halloween har hennes kunder kunnat köpa praliner fyllda med hallontryffel i form av avhuggna fingrar och dödskallar.

– Kommer man från Transylvanien i Rumänien som jag gör, är det klart att man måste skapa Halloween-praliner! Det är så kreativt med choklad och jag har många idéer om vilka former jag skulle vilja göra, men ibland måste jag också begränsa mig själv, säger Claudia Chindea med ett leende.

Claudia Chindea

Ålder: 42 år.

Familj: Maken Daniel, två döttrar och familjens golden retriever.

Bor: Lägenhet i Kortedala. Uppvuxen i Baia, i landskapet Transylvanien i norra Rumänien.

Yrke: Konditor och egenföretagare. Driver Kuddas Chocolate och säljer sina varor vid samtliga REKO-ringar i Göteborg – i Majorna, vid Backaplan och vid Chalmers. Företagsnamnet "Kudda" är också det smeknamn som Claudias farmor kallade henne för.

Övrigt: 2019 var Claudia finalist i tävlingen Årets konditor. Då slutade hon på en fjärdeplats.

Visa merVisa mindre

Om REKO-ringar:

Rekoringar är lokala utlämningsställen för närproducerad mat. Köpare och säljare ingår i en lokal Facebookgrupp, där de kan göra upp om beställningar och betalning. Sedan träffas de fysiskt vid en given tidpunkt för leverans av beställda varor. På vissa orter sker detta en gång i veckan, på andra orter mer sällan.

Reko är en förkortning av ”rejäl konsumtion”, och säljarna i en rekoring ska bara erbjuda egenproducerade livsmedel och biprodukter. Både hobbyproducenter och företag kan erbjuda varor till försäljning.

Idén kommer från Finland. Där utvecklade en ekobonde år 2013 det enkla konceptet att använda sociala medier för att para ihop små livsmedelsproducenter med konsumenter i närområdet.

Källa: ATL

Visa merVisa mindre