Konditorn Mehran: Nu måste jag flytta

Snart kan Mehran Badri ha bakat sin sista semla. I april måste han stänga konditoriet på Radiotorget. Byggnaden ska rivas när det gamla 50-talstorget rustas upp.

  • Publicerad 17:58, 27 feb 2018

Två kunder har krånglat av sig varma ytterkläder och satt sig i konditoriets lilla kafédel. Mehran Badri serverar två maffiga men eleganta semlor.

Det har varit ett svårt år för Mehran Badri som driver konditoriet på Radiotorget. Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om kommunens miss att inte informera om en stor uppgrävning av torget i samband med upprustningen.

Läs mer: Missen: Berättade aldrig om bygget på Radiotorget

Det resulterade i att fikasugna kunder inte hittade fram till konditoriet. Sedan dess har Mehran Badri känt oro.

– Det började i somras. Alla trodde att det var stängt. Jag har förlorat jättemycket inkomst. Det har varit en stor ovisshet om hur det kommer bli med min framtid här. Nu måste jag flytta.

Räddad av semlor

Tack vare Mehran Badris populära semlor har verksamheten hämtat sig något. Men i slutet av april är det dags att packa ihop bakmaskinerna och flytta ut. Framtiden Byggutveckling och Bostadsbolaget planerar att modernisera Radiotorget. Delar av torget ska ersättas med nya byggnader för kommersiell verksamhet och boende.

– Ena längan kommer att rivas när det ska byggas ett nytt hus. Alla våra hyresgäster i den längan kommer behöva lämna, säger Jonas Björk, fastighetsförvaltare på Göteborgslokaler som hyr ut konditorilokalen.

Hyresvärden har avtalat med Mehran Badri om en lagerlokal där han kan förvara sina maskiner och inventarier under byggtiden. Han erbjuds också en ny lokal på det nya Radiotorget. Vad konditorn ska göra till dess är oklart.

– Jag har inte hunnit tänka och funderat på det än. Jag är sysselsatt här i många timmar varje dag, säger Mehran Badri.

När planeras det nya Radiotorget vara färdigt?

– Vi hoppas kunna sätta igång att riva efter sommaren. Om allt går enligt plan är det rimligt att tro att det kan vara klart för inflyttning omkring 2020 till 2021, säger Jonas Björk.

Mehran Badri dukar bort ett par tomma kaffekoppar och assietter med spår av grädde.

– Jag får kanske jobba med något annat i några år. Det är frustrerande att inte veta, säger han.

Läs också: Ingen ro på Radiotorget

Visste ni att Radiotorget .....

... byggdes 1953 och invigdes 1954. Det betecknades som ett satellittorg, ett nytt koncept för torg utanför en stadskärna. Det tillkom efter en amerikansk förebild och var det första i sitt slag i Sverige och ett av de första i Europa.

BoStad2021

Byggandet av cirka 150 nya lägenheter på Radiotorget ingår i samverkansprojektet BoStad2021. Satsningen av Göteborg Stad tillsammans med byggaktörerna innebär 7000 nya bostäder, utöver ordinarie bostadproduktion, som ska vara färdigställda senast under 2021 då Götebrog fyller 400 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG