Hamnfyran och APM Terminals kommer inte fram till någon lösning i hamnkonflikten. Det hela resulterar i lockout. Foto: Mostphotos

Konflikten fördjupas - lockout i containerhamnen

Konflikten i Göteborgs containerhamn trappas upp ytterligare. Det står klart efter dagens resultatlösa förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

  • Publicerad 17:46, 19 maj 2017

Det blev ingen lösning av den långa konflikten i Göteborgs hamn i dag. Hamnarbetarförbundet och APM Terminals har under dagen suttit i förhandlingar för att diskutera en kompromiss. Men de kom inte överens.

Det innebär att en lockout nu träder i kraft från och med i dag till den 30 juni. Under den perioden kommer hamnen bara erbjuda begränsad service under helgfria vardagar mellan klockan 07:00 och 16:00 samt under ordinarie öppettider under helger.

Lockouten kommer som ett svar på Hamnfyrans blockader och strejker som genomförts under det senaste året.

Sophia Tuveson är förhandlingschef för APM Terminals. Enligt henne kom Hamnfyran till mötet, som varade drygt två timmar, med en dom från Arbetsdomstolen som eventuellt kan påverka konflikten. Domen publicerades igår och var fram till mötet okänd för arbetsgivarsidan.

– Den kan möjligtvis påverka rättsläget. Vi vet inte än helt enkelt, säger Sophia Tuveson.

Med de nya uppgifterna på bordet bad APM Terminals att få sätta sig in i domen innan förhandlingarna fortsätter. Under tiden bad de Hamnfyran dra tillbaka sina stridsåtgärder.

– Men de ville de inte, så då tvingades vi till en spegel- och konsekvenslockout, säger Sophia Tuveson

Vanligtvis hanterar Göteborgs containerhamn drygt 10000 containers i veckan, en siffra som sjunkit till ungefär 8000 under konflikten.

Under lockouten beräknas antalet blir runt 4000.

Vad säger ni till hamnens kunder?

– Vi har haft en kontinuerlig och tät dialog. Trots att de drabbas hårt har vi deras fulla stöd, säger Sophia Tuveson.

Peter Annerback på Hamnfyran uppfattade dagens förhandlingar på ett annat sätt.

– Vi presenterade en lösning i dag som innebär att man kan ha parallella avtal, säger han.

Kunde inte ni dragit tillbaka era stridsåtgärder medan APM Terminals läste in sig på domen?

– De svarade ju varken ja eller nej. De visade inga indikationer på att de var intresserade utan ville fortsätta via Medlingsinstitutet. Detta måste lösas lokalt, säger Peter Annerback.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG