Göteborg HC. Foto: Elisabeth Alvenby (arkiv)

"Positivt". Jan Mellgren, ordförande för GHC, brinner för jämställdhet inom hockey. Bild från när GHC tog emot Saudiarabiens första damlag, Jeddah Ice Sports, på Angered arena. Foto: Lina Isaksson (arkiv)

"Konkurrenten" i Angered om Frölundas damsatsning

Att Frölunda HC satsar på damhockeyn är bara positivt menar Jan Mellgren, ordförande för Göteborg Hockey club. Istället är det snarare bristen på ishallar och istid som riskerar förhindra sportens utveckling mot ett mer jämställt håll.

  • Publicerad 18:30, 31 okt 2021

– Kommer det finnas två Göteborgslag i högsta serien – eller bara ett – det får framtiden utvisa. Som klubb har vi inte något behov av att vara ensamma i Göteborg, utan vi ser snarare samarbete och sund konkurrens som positivt för sporten. Det är vår utgångspunkt.

Den inställningen har Jan Mellgren, ordförande för hockeyklubben GHC. En klubb som både har verksamhet för damer och herrar, men som har varit mest framgångsrik i sin satsning på damhockey.

Det var i förra veckan som Frölunda Hockey berättade att deras satsning på ett damlag blir verklighet redan nästa år. Planerna har presenterats tidigare, men då var målsättningen att komma igång först säsongen 2023/2024.

Hon blir sportchef för Frölundas nya damlag

Sedan tidigare samarbetar GHC med andra klubbar som verkar i Göteborg med omnejd, som har damsatsningar. Bland annat Hovås HC samt Trollhättefallens HC i Trollhättan.

– Den stora utmaningen för alla Göteborgsklubbar är bristen på ishallar och det tryck på istid som bristen leder till. Det är ett sorgligt kapitel av Göteborg anser jag, för det hindrar utvecklingen av en jämställd ishockey på sikt.

"En demokratifråga"

I Kviberg byggs nu en ny sportarena som bland annat kommer att innehålla en isrink. Den är tänkt att ersätta Isdala i Kortedala som ska rivas.

Jan Mellgren kritiserar att hallen flyttas från ett socioekonomiskt svagare område till ett "medelklassområde".

– Man kan inte bara bygga eventhallar utan även mindre som finns närmare där folk bor. Det är en demokrati- och integrationsfråga som man borde ta ansvar för inom Göteborgs stad. Enligt mig borde det vara en valfråga, säger han.