Konst för alla. Den röda tråden genom utställningen är Staffin beach. I alla installationer finns det associationer till havet, stranden och kusten. Foto: Gabriel Tjulander

Konst för alla sinnen

Förra helgen öppnade utställningen Sinnerligt på Frölunda kulturhus och här är det just våra sinnen som står i fokus. Med konst som kan upplevas på fler sätt än bara med ögonen hoppas man på att göra den mer tillgänglig för en målgrupp som ofta exkluderas.

  • Publicerad 12:15, 1 sep 2019

Sinnerligt. Eva von Hofsten, projektledare för Scen:se. Foto: Gabriel Tjulander

Då majoriteten av den konst som skapas oftast utgår från att betraktaren har tillgång till alla sina sinnen exkluderas ofta en grupp personer i samhället. Men utställningen Sinnerligt bjuder in betraktaren på en vandring genom ett enda stort konstverk bestående av flera olika installationer möjliga att uppleva med alla olika sinnen.

– Utställningen har fått ett helt fantastiskt mottagande, det har varit så uppenbart att när man skapar något som är tillgängligt för en målgrupp som inte kommunicerar som alla andra så blir det till gängligt för alla. Det var en förälder till en tjej som hade svår autism som sa att det här är så fantastiskt för att vi kan uppleva det tillsammans, säger Eva von Hofsten, projektledare för Scen:se.

Konstverket som betraktaren träder in i heter Staffin beach skapat av den skotske konstnären Greta McMillan, bildkonstnären Laura Blake och scenkonstnären Ellie Griffiths.

Greta McMillan lever med flera olika funktionsvariationer men övervinner dem med tekniska hjälpmedel. Sin konst skapar hon med hjälp av en dator som hon styr med sina ögonrörelser. Laura och Ellie har båda lång erfarenhet av att skapa konst för en målgrupp med intellektuella och kognitiva funktionsvariationer.

Sinnerligt. Staffin beach av Greta McMillan är skapad med en dator hon styr med sina ögon. Foto: Gabriel Tjulander

Inne på utställningen Sinnerligt existerar inte begreppet "se men inte röra", tvärt om uppmanas man att känna, lyssna och lukta på konstverken.

– Här är det meningen att man ska ta och känna på konsten. Vi har till och med fått sätta upp skyltar med uppmaningen att känna på installationerna för det är inte alltid självklart, säger Eva

Genom projektet hoppas man också att inspirera fler konstinstitutioner och konstnärer att skapa konst för barn och unga med funktionsvariationer.

– Det märks att behovet av den här typen av konst är så otroligt stor. De här föreställningarna vi gör är som en droppe i havet, vi skulle kunna spela här hur många veckor som helst, säger Eva.

För alla sinnen. Färgade björkstavar, fastsydda på ett skynke kan både se ut och låta som ett hav. Foto: Gabriel Tjulander

Om Sinnerligt

Sinnerligt är en del av projektet Scen:se som drivs av Hudiksvalls kommun och Glada Hudik-teaterns supporterklubb i samarbete med Folkteatern Gävleborg, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga.

Utställningen pågår till och med 29 september. Möjligheten att boka en tid för att ensam uppleva utställningen finns om man kontaktar Frölunda Kulturhus.

Vi är GBG