Askims Escape Pod, Jens Evaldsson, 2018. Foto: Mostphotos/ Privat

Konst ska väcka klimatfrågan i Askim

Askimsviken har fått ett nytt konstverk, Askim Escape Pod. En interaktiv skulptur som ska föra tankarna till klimatfrågan och erbjuda en säker och torr plats i takt med ökande vattennivåer.

  • Publicerad 10:48, 29 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den 8 december invigs Askims Escape Pod vid Askimsviken. Under hösten och vintern har konstnären Jens Evaldsson arbetat med konstverket på uppdrag av Trygg, vacker stad, Park- och naturförvaltningen och Göteborg Konst.

Konstverket består av en träflotte med en halvsfärisk genomskinlig skulptur på. Jens har även tagit fram ett pedagogiskt program som involverat flera barn och ungdomar från två förskolor och Hjällbo fritidsgård.

– Jag har bjudit in forskare och konstnärer som jobbar med klimatfrågor på något sätt kopplat till havet och så har vi pratat om klimatkatastrofer och byggt skräpmonster tillsammans med barnen. Resultatet av det här programmet kommer visas upp i utställningshallen, Långgrundet, vid Askims badet, säger Jens Evaldsson.

Läs även: Gratisloppis byggde broar i Askimsviken

En säker plats

Redan i dag kan man se Askims Escape Pod som sitter fastsurrad i fyra betongblock vid Askimsbadet. Detta dels för att flotten ska kunna motstå hårda vindar men även i händelse av kraftiga klimatförändringar och översvämning.

– Tanken är att om det blir översvämning ska den kunna erbjuda en säker plats och skulle vattennivån stiga mer så kommer flotten följa med upp. Den klarar att lyfta fem ton och tyngderna väger cirka 200 kilo var, berättar Jens Evaldsson.

Konst med flyt

Klimatfrågan har länge löpt som en röd tråd genom Jens tidigare konstprojekt. Det började med Maretopia, en vision om ett flytande kulturhus och flytande trädgårdar i Stockholm.

– Det var ett konstprojekt som jag tillsammans med sex andra konstnärer startade på Kungliga konsthögskolan. Vi gjorde performances och konstverk på vatten i Stockholm vilket förde tankarna till vattenkvalitet och frågor kopplade till vattnet, berättar Jens.

Läs även: Ny bäck ska göra dagvatten till badvatten

När de sedan flyttade flottarna till Liljeholmen i Stockholm där vattnet var kraftigt förorenat fick de idén att börja jobbar med vattenrening på olika sätt.

– Vi tog kontakt med flera forskare och biologer och erbjöd dem att vara med så nu är vi en grupp på cirka 60 personer som är intresserade av klimatfrågor, konst och nya sätt att leva.

Ont om tid

Konstverket Askim Escape Pod är en interaktiv skulptur vilket betyder att den är öppen för alla att använda på olika sätt.

– Man kan sitta i den och titta på solnedgångar eller stjärnor. Den relaterar även till klockan då den har tolv sidor så den associerar både till klimatfrågan och till hur lite tid vi har på oss att fixa det här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Restaurangen som tar ton för verksamheten

Nyheter Västlänken hotar Bommen som sjunger sig ur krisen Bommens restaurang och bar har Västlänksbygget utanför dörren. Det har gett ett tapp på 60 procent av intäkterna. Men till musik och gästspel försöker rörelsen täppa till hålen.söndag 16/12 13:10

Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

Dagens namn – 14 december

Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

Beslutet: Stadsdelen ska spara 66 miljoner nästa år

Nyheter Kommer påverka alla sektorer och stödfunktioner Hårda sparåtgärder står att vänta för Askim-Frölunda-Högsbo, AFH, under det stundande 2019. Stadsdelen behöver spara hela 66 miljoner nästa år.torsdag 13/12 16:00

Misstänkt handgranat var ofarlig

Nyheter Var en övningshandgranat Polisen fick under torsdagen ett larm om ett misstänkt farligt föremål i ett garage i Frölunda. Enligt anmälaren påminde föremålet om en handgranat.torsdag 13/12 13:10

Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

Dagens namn – 13 december

Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG