Askims Escape Pod, Jens Evaldsson, 2018. Foto: Mostphotos/ Privat

Konst ska väcka klimatfrågan i Askim

Askimsviken har fått ett nytt konstverk, Askim Escape Pod. En interaktiv skulptur som ska föra tankarna till klimatfrågan och erbjuda en säker och torr plats i takt med ökande vattennivåer.

  • Publicerad 10:48, 29 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den 8 december invigs Askims Escape Pod vid Askimsviken. Under hösten och vintern har konstnären Jens Evaldsson arbetat med konstverket på uppdrag av Trygg, vacker stad, Park- och naturförvaltningen och Göteborg Konst.

Konstverket består av en träflotte med en halvsfärisk genomskinlig skulptur på. Jens har även tagit fram ett pedagogiskt program som involverat flera barn och ungdomar från två förskolor och Hjällbo fritidsgård.

– Jag har bjudit in forskare och konstnärer som jobbar med klimatfrågor på något sätt kopplat till havet och så har vi pratat om klimatkatastrofer och byggt skräpmonster tillsammans med barnen. Resultatet av det här programmet kommer visas upp i utställningshallen, Långgrundet, vid Askims badet, säger Jens Evaldsson.

Läs även: Gratisloppis byggde broar i Askimsviken

En säker plats

Redan i dag kan man se Askims Escape Pod som sitter fastsurrad i fyra betongblock vid Askimsbadet. Detta dels för att flotten ska kunna motstå hårda vindar men även i händelse av kraftiga klimatförändringar och översvämning.

– Tanken är att om det blir översvämning ska den kunna erbjuda en säker plats och skulle vattennivån stiga mer så kommer flotten följa med upp. Den klarar att lyfta fem ton och tyngderna väger cirka 200 kilo var, berättar Jens Evaldsson.

Konst med flyt

Klimatfrågan har länge löpt som en röd tråd genom Jens tidigare konstprojekt. Det började med Maretopia, en vision om ett flytande kulturhus och flytande trädgårdar i Stockholm.

– Det var ett konstprojekt som jag tillsammans med sex andra konstnärer startade på Kungliga konsthögskolan. Vi gjorde performances och konstverk på vatten i Stockholm vilket förde tankarna till vattenkvalitet och frågor kopplade till vattnet, berättar Jens.

Läs även: Ny bäck ska göra dagvatten till badvatten

När de sedan flyttade flottarna till Liljeholmen i Stockholm där vattnet var kraftigt förorenat fick de idén att börja jobbar med vattenrening på olika sätt.

– Vi tog kontakt med flera forskare och biologer och erbjöd dem att vara med så nu är vi en grupp på cirka 60 personer som är intresserade av klimatfrågor, konst och nya sätt att leva.

Ont om tid

Konstverket Askim Escape Pod är en interaktiv skulptur vilket betyder att den är öppen för alla att använda på olika sätt.

– Man kan sitta i den och titta på solnedgångar eller stjärnor. Den relaterar även till klockan då den har tolv sidor så den associerar både till klimatfrågan och till hur lite tid vi har på oss att fixa det här.

Vi är GBG

    Vi är GBG