Ordförande för Askims IK, Lars Fallberg, känner en oro för de mikroplaster som sprids från konstgräsplanerna men samtidigt menar han att konstgräs är ett måste i dag för att en fotbollsklubb ska kunna överleva.

Konstgräs – ett miljöfarligt måste för klubbarna

Konstgräsplanen har för de flesta fotbollsklubbar blivit en vinna- eller försvinna-faktor. Men samtidigt har det visat sig att konstgräsplanen, med sina mikroplaster, är ett miljöhot.

  • Publicerad 16:00, 7 jan 2017

– I dag är det inte möjligt att driva en så här stor klubb utan tillgång till en konstgräsplan, säger Lars Fallberg, ordförande för Askim IK.

I Göteborg finns det totalt 70 konstgräsplaner. 40 av dessa ägs av kommunen och de resterande 30 drivs av föreningar.

GöteborgDirekt har tidigare berättat om Kortedala IF som håller på att tyna bort på grund av att de inte kan erbjuda sina medlemmar konstgräs.

Dyra miljöalternativ

Samtidigt har det blossat upp en miljödebatt kring de mikroplaster som konstgräsplanerna ger ifrån sig och som till slut hamnar i havet eller olika vattendrag.

– Konstgräsplaner måste underhållas genom att man tillför gummigranulat. Och i samband med snöröjning och regn så letar sig granulatet ner i dagvattenbrunnar och liknande, förklarar Martin Hassellöv som forskar på mikroplaster på Göteborgs miljövetenskapliga centrum.

Han berättar att det finns olika varianter av granulat, en billigare variant, som tillverkas av däck, innehåller metaller och organiska ämnen som både är hälso- och miljöfarliga. De andra, mer miljövänliga, alternativen kan bestå av ett bättre gummi, kork eller kokos.

En ickefråga

Det är först det senaste året som frågan om mikroplasterna har börjat diskuteras i Göteborg och andra kommuner.

– Innan 2016 så var det här en ickefråga, tidigare handlade debatten om de farliga ämnen som finns i gummigranulat tillverkat av däck men nu har fokus hamnat på mikroplasterna, säger Gösta Malmryd, avdelningschef för planering & utredning.

Göteborgs Stad har länge använt sig av det dyrare gummigranulatet för att komma bort från de farliga ämnena men mikroplasterna sprids ändå i stort sett samma utsträckning. Men kommunen vidtar nu olika åtgärder för att reducera spridningen, så som att se över hur snöröjningen av planerna utförs.

– Det är svårt att säga hur stora utsläppen är men med åtgärderna som vi vidtar kan vi definitivt minska spridningen av granulatet. För de nya planer vi nu projekterar kräver vi i våra upphandlingar att planerna inte innehåller något granulat som kan generera utsläpp av mikroplaster, säger Gösta Malmryd.

Men för Lars Fallberg och andra klubbar är det den svår balansgång då både klubben - och till viss del - miljön står på spel.

– Hade vi inte haft tillgång till konstgräsplanerna så skulle vi aldrig kunnat starta vårt dam- och korpenlag. Samtidigt skulle vi vilja välja ett mer miljövänligt granulat. Men utan ekonomiskt stöd från kommunen klarar klubben inte det, säger Lars Fallberg.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11