Bygger ut. Politikerna är överens om att satsa 800 miljoner på ett uppfräschat konstmuseum. Foto: Mostphotos

Konstmuseet ska bli dubbelt så stort

Göteborgs konstmuseum ska bli dubbelt så stort och få ett ansiktslyft för 800 miljoner. Det är Göteborgs politiker överens om. Hur det ska se ut avgörs i en arkitekttävling.

  • Publicerad 11:30, 14 nov 2021

Göteborgs konstmuseum har länge varit i behov av upprustning av lokalerna. 

På kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av oktober gav en enig politikerskara grönt ljus till att rusta upp och bygga ut museet för en investering på 800 miljoner kronor.  

Det innebär att konstmuseet kommer att bli nästan dubbelt så stort med en utbyggnad mot Skyttegatan och Lorensbergs villastad på museets södra sida. 

Renoveringen innebär även förbättrad säkerhet, vilket förbättrar möjligheterna att låna in verk från andra museer.

Utlyser tävling

Processen fram till beslutet har varit utdragen och den politiska debatten har till stor del handlat om utseende och gestaltning. Men hur det kommer att se ut avgörs i en tävling som kommunala fastighetsägaren Higab utlyser.

– Hittills finns endast volymskisser för att visualisera storleken. Själva gestaltningen kommer att tas fram genom en arkitekttävling. Utbyggnaden kommer inte att påverka framsidan mot Götaplatsen, säger Jerker Westerberg, projektledare tidiga skeden, Higabs.

Förhoppningen är att genomföra arkitekttävlingen under 2022-2023 beroende på hur arbetet med den nya detaljplanen för hela området kring Götaplatsen utvecklas.

Visste du att...

... konstmuseets byggnad är ritad av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson ch uppfördes till Jubileumsutställningen 1923. Två år senare invigdes museet efter att interiörerna färdigställts och samlingen hängts på plats.

I dag är Göteborgs konstmuseum det tredje största konstmuseet i Sverige sett till antal verk i samlingen.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21