Tegel från Högsboskolan. I samband med Lars Embäcks utställning på Högsbo bibliotek uppmanar han besökare att lämna in sina egna berättelser från Högsbo, som arkiveras för framtiden. Foto: Privat

Konstnär samlar historier från Högsbo

En berättelse om ett ungt Axel Dahlströms torg, en annan om en barndom bland sniffare i Högsbohöjd. I utställningen "Det öppna torget" samlar konstnären Lars Embäck berättelser för framtiden.

  • Publicerad 15:20, 24 okt 2021

Jag har vänt mig brett och det kanske till och kanske finns något barn som vill skriva om upplevelserna av att växa upp i Högsbo idag.

Konstnären Lars Embäck växte upp i Högsbo under 50- och 60-talet i en problemfylld familj.

Föräldrarna var personlighetsförändrade efter var sin svår trafikolycka, vilket innebar en stigmatisering i barndomen.

Det är med den bakgrunden som han återvände till sitt barndoms Högsbo med utställningen "Det öppna torget", som handlar om platsens betydelse för människans identitet om hur utanförskap kan sippra fram ur en föränderlig stad.

Installationen "Jag har vuxit upp här men ingen vet vem jag är. (Vad skall vi göra åt den tid vi ständigt förlorar?)" består av rivningsmaterial från den tidigare Högsboskolan. I anslutning till verket uppmanar han besökare att bidra med sina egna historier från Högsbo.

– Just nu ligger det fem-sex berättelser där. Det är historier om hur torget såg ut när det var ungt, om en cykeltur mellan Järnbrott till Högsbo bibliotek och om en barndom bland sniffare och annat på Högsbohöjd, som präglades av mycket sociala problem, säger Lars Embäck.

Kan bli en bok

Beroende på hur stort materialet blir i slutändan, skulle det kunna resultera i en bok, men huvudsyftet är att de på ett eller annat sätt ska sparas för framtiden.

– Jag har vänt mig brett och det kanske till och kanske finns något barn som vill skriva om upplevelserna av att växa upp i Högsbo idag. Man kan signera med sitt namn eller vara anonym.

Även efter att utställningen avslutas efter den 31 oktober uppmanar han till att fortsätta lämna in berättelser från Högsbo.

– De berättar ofta en annan historia än den vi får läsa i tidningarna, säger Lars Embäck.

På Högsbo bibliotek, som en del av GIBCA EXTENDED 2021, visas 1–30 oktober DET ÖPPNA TORGET med verk av Lars Embäck. Han har varit verksam som konstnär i Malmö sedan slutet av åttiotalet men är lokalt förankrad i Högsbo genom sin barndom och uppväxt i stadsdelen. Till utställningen hör en katalog med texter av Lars Embäck, Ulf Peter Hallberg och Thomas Millroth som presenteras tillsammans med bilder av verk av Lars Embäck och stadsmiljöer från Berlin och Göteborg.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21