Tony Sjöman byggde upp en liten ateljé i hörnet av sin sons rum när New York stängde ner under den värsta vågen. Foto: Tony Sjöman

Konstnären från Bergsjön fast i New York

Göteborgskonstnären Tony sitter fast i New York, coronans epicenter. Nu ser han tillbaka på våren som vände hela hans tillvaro upp och ned.

  • Publicerad 12:18, 23 aug 2020

I Göteborg är det grått och mulet när Tony “Rubin” Sjöman svarar på samtalet tvärs över Atlanten. Samtidigt är det 29 grader varmt med nästan 100 procents luftfuktighet i New York, där Tony befinner sig. För trots att konstnären från Bergsjön nu bott i New York i nästan 11 år, pratar vi ändå om vädret på svenskt vis. Ändå är inget som vanligt. 

– Ja, inget är som det var. Man försökte länge låtsas att corona inte skulle komma hit. Men när det väl var här gick det fort. Hela staden stängdes ner i princip, säger Tony Sjöman. 

Tony Sjöman började med graffiti på Bergsjöns gator, idag är han världsberömd konstnär i New York. Staden som också har varit epicenter för coronaviruset. I flera månader satt han och hans familj knappt foten utanför dörren. 

Från Bergsjön till Manhattan

– Ja, vi blev instängda i vår lilla tvårummare, alla tre. De första veckorna satte jag knappt min fot utanför lägenheten. Min sons skola kom förbi med mat två gånger i veckan. De knackade på, gick iväg och sen tog vi in maten och desinfekterade matlådorna i mikrougnen, säger han. 

Inom loppet av några dagar var inget sig likt

Året hade börjat bra. Tony Sjöman var uppbokad med jobb hela 2020, men inom loppet av några ödesdigra dagar i mars blev precis allt inställt. 

– Jag hade ingen plan B. Jag tänkte “hur fan ska jag betala hyran?”.

Efter en månad valde han att säga upp ateljén. Men det värsta var att se bekanta insjukna i smittan och gå bort. Samtidigt var det ett uppvaknande till vad som är viktigt i livet. 

– Det var i stort sett omöjligt att gå till studion, tunnelbanan var stängd för andra än hjälparbetare och det kändes knotigt att vistas ute på Manhattan, med tomma gator och långtradare för lik på gatorna. Ateljébyggnaden var stängd enligt lag, men hyran tickade på varje månad, så jag valde att lämna.  Men det värsta var ändå att se bekanta insjukna i smittan och gå bort.

 

Samtidigt var det ett uppvaknande till vad som är viktigt i livet. 

– Det sätter saker och ting i perspektiv. Min familj har ändå fått vara friska och det är det enda som betyder något i slutändan. Det kan vara lätt att glömma i dagens samhälle. 

Det sista Tony Sjöman packade ner från ateljén var en låda med 12x12 centimeter stora trätavlor och några få utvalda penslar och färger. 

Bergsjön närvarande i konsten

– De första dagarna i karantän kändes målandet oviktigt när man såg hur dödstalen steg. Men sen insåg jag att måla är det enda jag kan. Kanske kan det vara bra för folk att tänka på något annat en stund, det var enda sättet jag kunde bidra på för att hjälpa till i krisen.  

Så började Tony dela med sig av sin konst igen och som vanligt fanns det spår av Bergsjön i penseldragen. 

– Oavsett vad jag gör finns Bergsjön med mig. Det kommer alltid vara en del av min konst. Men jag försöker också vara mer närvarande i nuet i mina verk. 

Nya möjligheter födda ur corona

När smittan härjade som värst fick Tony en märklig förfrågan. Ett par hörde av sig. De ville förlova sig framför en av Tonys målade väggar i ett öde industriområde med en fotograf. Önskan var att Tony skulle designa deras vigselring. 

– Man var omtumlad av allt som hände, men att man kunde bidra till att sprida glädje mitt i all misär gör mig rörd. Jag mailade några blyertsskisser som nu är ringar. 

Pandemin har, otippat nog, även inneburit andra möjligheter inom konsten för Tony Sjöman. När han blev av med sin ateljé blev han blev kontaktad av själva hjärtat av konsten i New York, High Line Nine i Chelsea. Nu har han fått använda galleriet som sin egna ateljé. 

– Längst med sidan är det fyra meter höga fönster där människor går förbi medan jag målar. Det är som ett slags levande skyltfönster, ett jätteakvarium. Det är en helt fantastisk möjlighet. 

Saknaden efter Göteborg

Men en möjlighet som inte blev av var den inplanerade resan till Göteborg i sommar. Det var flera år sen familjen åkte tillbaka till Sverige och saknaden till Göteborg är en blandad känsla. 

– Å ena sidan inser man att det Göteborg jag minns och saknar inte finns kvar. Staden byggs om och bekanta flyttar bort. Det ser inte längre ut som när jag bodde där. Men vissa saker ändras aldrig, som doften av skogen och havet. Såna saker tänker jag på ofta och saknar, säger Tony Sjöman. 

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11