Öppning. På vernissagen 15 november samlas alla konstnärer och besökare i Stall 11, Kvibergs marknadsstallar. Foto: Vanja Durutovic (bild från 2018)

Konstrunda skapar nya möten

Konst, kultur och nya möten. Det är dags för konstrundan i Östra Göteborg där lokala konstnärer öppnar sina hem och ateljéer för kulturintresserade besökare.

  • Publicerad 15:36, 14 nov 2019

Efter en lyckad premiär för konstrundan i Östra Göteborg i fjol, är det dags för andra upplagan.

– Det är samma upplägg som förra året. En hel del utställare återkommer och en hel del är nya, vilket är väldigt roligt, säger Katja Ahlsell, projektledare för Kulturhus Bergsjön och allmänkultur i Östra Göteborg.

Konstrunda visar upp Östra Göteborgs konstnärer

Startskottet är vernissagen 15 november i marknadsstallarna i Kvibergs kaserner. Där visas en samlingsutställning med verk av alla konstnärer som deltar i rundan.

– Samlingsutställning är en öppen hela helgen och är en bra startpunkt för besökare. Här kan man hämta en karta och sedan ta en sväng om i hela stadsdelen. Det är ett bra tillfälle att se stadsdelen och röra sig i områden som man inte brukar vara i.

Konstrundan bjuder på omkring 56 olika programpunkter med såväl enskilda konstnärer som föreningar som visar upp sin konst och samtidigt sina hem eller ateljéer.     

Vad tillför konstrundan stadsdelen?

– Det skapar en möjlighet för folk att mötas, bara på de här två åren är det omkring 60 olika konstnärer som träffas och ingår i ett sammanhang. Det handlar också om att tillgängliggöra kultur och att belysa den befintliga kulturen i stadsdelen både för dem som utövar den och för dem som vill uppleva konsten, säger Katja Ahlsell och tillägger:

– Det blir också nya och spännande möten runt samlingsutställning eftersom Kvibergs marknad pågår samtidigt.

Konstrundan ser ut att bli ett årligt kulturevent i stadsdelen.

– Förra året var en test som blev väldigt uppskattat. Förhoppningen är att fortsätta och så småningom flytta in i det nya kulturhuset i Bergsjön när det står klart.

Räfven till kulturfest i Gamlestan

Nya möten. "Bara på två år är det omkring 60 olika lokala konstnärer som har träffats", säger Katja Ahlsell, projektledare för Kulturhus Bergsjön och allmänkultur i Östra Göteborg. Foto: Vanja Durutovic (bild från 2018)

Konstrundan i Östra Göteborg

Vernisage: 15 november klockan 18-20, Stall 11, Kvibergs marknadsstallar.
Utställning och öppna ateljéer: 16 – 17 november kockan 11-16.

Program med karta kan laddas ner här.

Under lördagen och söndagen genomförs själva konstrundan i konstnärernas egna lokaler/ateljéer utspridda i stadsdelen. Alla medverkande konstnärer kommer att finnas med i ett tryckt program där det finns en karta som var respektive utställning finns.

Konstrundan arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med lokala konstnärer och kulturföreningar samt Medborgarskolan, Higab och Familjebostäder.

Visa merVisa mindre