Konstverk hotat när Selma Lagerlöfs torg byggs om

Selma Lagerlöfs torg i Backa fortsätter växa. På torget planeras över 1000 nya bostäder, idrottshall och rum för kultur. Ett gammalt konstverk kan dock behöva flytta på sig.

  • Publicerad 12:20, 3 apr 2019

Länge har Bengt Olsons konstverk Fantisera, en ristad betongvägg funnits på Selma Lagerlöfs torg. Nu kan det komma att ändras. En oro över konstverkets framtid togs upp av en medborgare på det öppna mötet med politiker. Frågan var om konstverket kommer sättas upp på ny plats när torget byggs om.

LÄS ÄVEN: Selmas parkstråk tar form

– Om det går att behålla konstverket i den planerade stadsutvecklingen kan vi tyvärr inte svara på idag, skriver Anna Magnusson, pressansvarig på Fastighetskontoret, i ett mejl till Göteborg Direkt.

När frågan ställdes under det öppna mötet kom svaret att ingen av de aktörer som jobbar på torget har en lösning i nuläget. Konstnären själv har godkänt att konstverket rivs ifall ingen lösning hittas.

– Vi håller på att undersöka saken och ser över olika lösningar, skriver Anna Magnusson.

En vecka efter mötet är konstverkets framtid fortfarande oklart. Det som är klart är att i och med torgets utveckling så kan konstverket inte stå kvar där det står idag.

LÄS ÄVEN: Så blir Selma stad – hus för hus

LÄS ÄVEN: De flyttar till Selma stad

FANTISERA. Heter konstverket på Selma Lagerlöfs torg av Bengt Olson. Foto: Dino Soldin/Byrd

Bengt Olson

Bengt Olson är född 22 juni 1930 i Kristinehamn och  är en svensk-fransk målare, grafiker och skulptör.

Han utbildade sig vid Valands konstskola i Göteborg 1948–1952 för bland andra Endre Nemes. Efter examen reste han till Frankrike för vidareutbildning hos Fernand Léger 1953.

Han har bott och arbetet i Paris sedan 1960-talet. Han har gjort nio offentliga verk i Paris.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Foto: Dino Soldin/Byrd

Vi är GBG