Kontroll. Under hösten ska selfiesticks testas för att kunna genomföra säkrare kontroller. Foto: Eddie Löthman

Kontrollanternas nya grepp – selfiepinne

Västtrafiks biljettkontrollanter är tillbaka i kollektivtrafiken igen efter ett avbrott under coronapandemin. Kontrollerna ska genomföras med nya metoder – bland annat med hjälp av selfiepinne.

  • Publicerad 17:00, 17 sep 2020

Man kommer testa lita olika hjälpmedel.

Under coronapandemin har Västtrafiks biljettkontrollanter inte gjort kontroller ombord på fordonen för att undvika trängsel. Nu utökas kontrollerna igen.

– Vi ser att resandet har ökat, men biljettförsäljningen har inte hängt med, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Är det fler som fuskåker?

– Det går inte att säga med säkerhet hur stor fuskåkningen är eftersom vi inte gjort kontroller. Men det finns indikationer, bland annat då i form av att resandet har ökat men intäkterna har inte hängt med i samma takt. Samtidigt vet vi ju att de allra flesta gör rätt för sig, säger Mette Ramquist.

I våras låg det kollektiva resandet med Västtrafik på 50 procent jämfört med samma period 2019. Nu är resandet ungefär 30 procent längre än motsvarande period förra året.

– Så det är fortfarande på en mycket lägre nivå, säger Mette Ramquist.

För att genomföra biljettkontrollerna på ett smittsäkert sätt ha Västtrafik tagit hjälp av regionens smittskyddsexperter för att ta fram nya metoder.

– Det handlar om olika sätt att göra säkra kontroller. Det handlar bland annat om hur kontrollanterna rör sig vid hållplatserna, hur de rör sig ombord och att man gör kontroller på ett säkert avstånd, säger Mette Ramquist

Hur då?

– Man kommer testa lita olika hjälpmedel. En sak som ska testas är selfiesticks där kontrollanterna fäster sina avläsare. Detta kommer testas i nära samverkan med våra kunder så får vi se hur det faller ut. Vi har också nära dialog med regionens smittskyddsexperter i det här arbetet, säger Mette Ramquist.

Till en början sätts 80 kontrollanter in. Detta utökas sedan till cirka 100 under hösten. Den som saknar en giltig biljett riskerar böter på 1 500 kronor för vuxna och 750 kronor för ungdomar mellan 15 och 17 år.

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20