Riksbyggen planerar 250 lägenheter för unga. Pierre Strömbäck och Riksbyggen för dialog med målgruppen om hur ett boendet kan utformas. Foto: Riksbyggen

Kooperativa hyresrätter - ny boendeform för unga

250 ungdomslägenheter planeras vid Lindholmshamnen. Bostäderna ska upplåtas som kooperativa hyresrätter. Det första bostadskonceptet i sitt slag i Sverige.

  • Publicerad 06:00, 7 nov 2017

– Målet är att sänka tröskeln till bostadsmarknaden för unga vuxna med begränsad ekonomi, säger Pierre Strömbäck, projektledare på Riksbyggen.

Riksbyggen planerar att bygga 250 bostäder för unga vuxna vid Lindholmshamnen på Hisingen med byggstart år 2019.

– Det är varken en bostadsrätt eller en hyresrätt utan en relativt okänd upplåtelseform som kallas kooperativ hyresrätt, säger Pierre Strömbäck.

Det innebär att lägenhetens hyrs av en förening som man själv är medlem i, istället för att hyra av en fastighetsvärd. Hyresgästerna utser en styrelse och föreningens funktion liknar en bostadsrättsförening.

Priset för en kooperativ hyresrätt är lägre än vad en bostadsrätt kostar i dagsläget. Enligt Pierre Strömbäck rör det sig om cirka 200 000 - 300 000 kronor för ett rum och kök plus en månadsavgift.

En annan skillnad mot en traditionell bostadsrätt är att lägenhetsinnehavaren inte får sälja bostaden på en öppen marknad.

– Det speciella är att det blir spekulationsfritt, inga budgivningar utan man säljer tillbaka till föreningen för samma pris.

Dialog med målgruppen

Hur utformningen av fastigheterna kommer att se ut är inte fastställt. Det pågår ett dialogarbete mellan Riksbyggen och unga bostadsspekulanter om hur ett boende för målgruppen skulle kunna se ut.

Anton Bengtsson, 22 år är en av deltagarna.

– De har väl pitchat in idéen bra, för visst kan man tycka det är konstigt att man inte går med vinst men det bli en bra sparform som är hyfsad säker. Jag tror att det passar unga ganska bra. Det är svårt för oss att ta miljonlån, säger han.  

Beräknad inflyttning är år 2021. Lägenheterna kommer att bli sökbara på Boplats med villkor. Sökande ska vara mellan 18 och 30 år och ha ett jobb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG