VANLIGT. Sven-Åke Karlsson berättar att problemet har pågått under flera år. Foto: Sven-Åke Karlsson

Kör på gångbanan för att lämna på förskolan

Föräldrar som kör på gång- och cykelbanan för att lämna sina barn på förskolan. Fenomenet har pågått i flera år säger Sven-Åke Karlsson som bor i området.

  • Publicerad 14:12, 28 aug 2018

Sven-Åke Karlsson bor på Kvadrantgatan i Bergsjön. Han berättar att han dagligen ser bilar köra in till Kvadrantgatans förskola på gång- och cykelbanan.

– Det här har pågått länge, i flera år. Jag har tagit det med olika myndigheter, Göteborgs Stad, Polisen och även NTF. Alla håller med om att det är ett problem men ingen gör något. Det retar mig. Det är ett svek mot barnen, säger han.

Har du påpekat för förarna om att det är olagligt?

Jag har gjort det tidigare. Men de blir aggressiva och säger ”Det ska inte du bry dig om. Sköt dig själv och skit i andra”. Jag vågar inte säga till längre, säger han.

Vad är du orolig för?

– En gång- och cykelväg precis vid en förskola ska ju vara ett fredat område. Det är inte bra att bilister kör snabbt när de åker och hämtar och lämnar heller, men då håller de sig i alla fall på gatan. Om man går på en gångbana till förskolan ska man inte behöva se upp för bilar. Det är ju liksom ingen tvekan om vad som gäller, skyltningen är tydlig, säger Sven-Åke Karlsson.

Läs också: Nya trafikfaran: Föräldrar som skjutsar till skolan

Han säger att bilister även kör på andra gång- och cykelvägar i området.

– Bland annat kör de in på skolgården på Sandeklevsskolan för att barnen ska slippa gå 50 meter ner till vägen. Det är så slappt. Jag förstår inte. Problemet är ju att folk inte följer skyltningen och att det inte finns någon spärr som hindrar bilarna, säger Sven-Åke Karlsson.

Efter att ha pratat personalen säger förskolechefen Camilla Ernholm att de är medvetna om att problemet vid Kvadrantgatans förskola förekommer.

– Det är inte så frekvent. Men det kan hända att föräldrar parkerar och kör där. Självklart påpekar personalen då för dem att de inte får köra där. Men vi ska påminna med lappar nu också, på samma sätt som vi gjort med att föräldrar inte får parkera på boendeparkeringen, säger Camilla Ernholm.