Foto: Mostphotos

Kraftigt fall på bostadsmarknaden i Göteborg

Efter en uppgång utan motstycke under pandemin faller nu bostadspriserna avsevärt i Göteborg. Hemnets analytiker Erik Holmberg är dock inte orolig för bostadsmarknadens framtid.

  • Publicerad 14:11, 5 aug 2021

Erik Holmberg, analytikern på Hemnet. Foto: Hemnet

Juli brukar vara en månad då prislappen på bostäder krymper. Däremot är minskningen på 3,4 procent, som uppmättes i juli, en ovanligt stor minskning som inte i sig kan förklaras av den säsongsbetingade nedgången. Förklaringen ligger enligt Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, i att pendeln från den kraftiga prisökningen under pandemin slår tillbaka något.

– Vi ser tecken på en viss avmattning efter ett år av stigande priser. Även om man får tolka siffrorna från juli med viss försiktighet verkar det ändå som att den utvecklingen vi har sett börjar plana ut.

Med tanke på fjolårets exceptionella ökning ser Erik Holmberg till och med hellre en minskning på 3,4 procent än en ökning av samma mängd.

– En uppgång på 20 procent som vi såg på villamarknaden är inte hållbart över tid och ju mer priserna ökar desto kraftigare kan nedgångarna bli. Förlorarna blir framför allt de som står utanför bostadsmarknaden.

Erik Holmberg tror att höstens prisutveckling kommer att anta en mer blygsam karaktär med mindre nedgångar och svagare uppgångar. Med reservation för oväntade händelser som exempelvis en ny pandemivåg spår han dock inga kraftiga prissvängningar på bostadsmarknaden i Göteborg.

– Ekonomi och ränta är det som styr bostadspriserna i normalfall och på den fronten ser det stabilt ut. Bolåneräntan kommer antagligen att förbli låg ett tag till och även om arbetslösheten är rätt hög ser det ut att gå åt rätt håll.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00