Informerar. Tillsammans med Socialförvaltningen Nordost kraftsamlar nu Angereds närsjukhus mot kvinnlig könsstympning. Juhaina Swaid har jobbat som hälsoguide sedan förra året. Foto: Mostphotos/Privat

Kraftsamlar för att motverka kvinnlig könsstympning

Livslång smärta, trauma och död. Det är de allvarligaste konsekvenserna av kvinnlig könsstympning. Nu kraftsamlar Socialförvaltningen Nordost tillsammans med Angered Närsjukhus med målet att nå nolltolerans mot den livsfarliga traditionen.

  • Publicerad 05:30, 17 maj 2022

Enligt beräkningar är det över 40 000 tusen flickor och kvinnor i Sverige som är könsstympade. Globalt sätt väntas antalet drabbade öka varje år beräknar hjälporganisationen Unicef.

Sedan i höstas har Socialförvaltningen Nordost tillsammans med Angereds närsjukhus jobbat med att ta fram informationsmaterial om kvinnlig könsstympning som ska rikta sig till allmänheten. Enligt förvaltningen har liknade informationsfoldrar inte funnit sedan tidigare.

Tanken är att den 2000 år gamla sedvänjan ska stoppas med kunskap och genom att främja en attitydförändring.

– Man måste vara neutral och inte spela på känslor. Utan använda logik och basera sina argument på vetenskap och forskning, förklarar hälsoguiden Juhaina Swaid.

I veckan ska hon tillsammans med andra hälsoguider och kulturtolkar i Nordost besöka föreningar och andra verksamheter för att informera om könsstympning.

Vill nå nolltolerans

De kommer att träffa föräldragruppen och vara på vårdcentraler, moskéer och andra mötesplatser. Målet är att nå en nolltolerans mot könsstympning.

– Det är inte bara kvinnornas liv som påverkas av könsstympning, männens också liksom hela samhället. Konsekvenserna av könsstympning kan leda till att kvinnan ofta är sjuk och inte kan jobba eller vara med sin familj. Dessutom är det olagligt i Sverige.

Själv har Juhaina Swaid jobbat som hälsoguide sedan förra året då uppdraget var information om covidvaccinet. Hon vet hur effektivt det kan vara att på gräsrotsnivå sprida kunskap, men också lyssna på och bemöta argument.

– Man verkar i det området man själv bor och använder sig av sitt nätverk. Jag tror att det skapar förtroende. De som lyssnar och kanske får sig en tankeställare kommer i sin tur att sprida informationen vidare, säger hon.

Projektet är en pilotsatsning inför sommarlovet. Då är risken som störst för flickor att utsättas för könsstympning.

Om könsstympning:

Över 200 miljoner flickor och kvinnor är drabbade i världen.

Socialstyrelsen uppskattar att 40 000-50 000 flickor och kvinnor i Sverige har utsatts för könsstympning.

Många flickor och kvinnor får livslång smärta vid toalettbesök, menstration och sex, liksom rädsla för att föda barn och posttaumatiskt stresssyndrom (PTSD).

Källa: Socialförvaltningen Nordost

Visa merVisa mindre

Brottsligt i Sverige

Sedan 2017 gäller en hårdare lagstiftning mot könsstympning i Sverige – den som utför ingreppet riskerar nu mellan två och sex års fängelse. Om brottet bedöms som grovt riskerar förövaren mellan fem och tio års fängelse. Även förberedelser och underlåtenhet att avslöja könsstympning är straffbart.

Källa: Unicef Sverige