Praktikplats tidigt i livet beskrivs som en chans att få komma in i en ny värld. Foto: Alexandra Stenlund

Krafttag för att ge meningsfull prao

Det är nästan ett år sedan prao blev obligatoriskt för elever i årskurs 8. Men det är inte alltid helt lätt att få ut ungdomarna på praktiken. Det ville projektet Bloom ändra på.

  • Publicerad 13:00, 2 apr 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Svartedalsskolan behövde hjälp att få ut sina ungdomar på praktik och frågade Kicki Jaballah, projektledare för Kultur och Service i Västra Hisingen.

– Det är många ungdomar som bara tar sig till sina föräldrars jobb. Det är inte lika lätt för familjerna i Biskopsgården att få ut eleverna på olika jobb på grund av en segregation av stadsdelen, säger Kicki Jaballah.

I samtalet föddes idén till Bloom, ett nytt koncept för skolans prao-verksamhet. Kicki Jaballah, tillsammans med Palle Stenberg, VD för klädmärket Nudie, samlade 33 olika företag som ville ta in åttondeklassarna. Nu hade ungdomarna chansen att få jobba på en rad olika högprofilerade företag.

– Många av ungdomarna rör sig endast runt i Biskopsgården. Detta var en chans för dem att få komma ut och in i en ny värld, säger Ekim Esgil, pedagog på Svartedalsskolan.

Tanken var att få upplevelsen så lik en faktisk arbetssökandes situation. Eleverna fick skriva CV och skicka ut till tre olika företag, de fick lära sig ta ett nej och känna lyckan när de fick ett ja. Ekim Esgil tycker sig se enorm skillnad hos eleverna efter bara en vecka i arbetslivet.

– Självförtroendet och motivationen har växt. Viljan och motivationen att tro på sig själva och uppnå något. Jag tror även det ger mer motivation till skolarbetet eftersom ungdomarna lär sig att utbildning är en av vägarna till arbetsmarknaden, säger Ekim Esgil.

Vi är GBG