Krafttag mot knarket i Frölunda

Årets medborgarlöfte ska motverka den öppna narkotikahanteringen. I dag presenterar lokalpolisen och stadsdelarna i sydvästra Göteborg hur de ska hålla sitt löfte.

  • Publicerad 14:38, 9 jan 2018

"Det ska inte ske på våra skolgårdar där våra barn går.

I dag lanserar polisen och stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg ett nytt medborgarlöfte. Fokus ligger på att motverka den öppna narkotikahanteringen i området. I de aktuella stadsdelarna har invånare, polis och kommunförvaltningarna beskrivit att den allt mer öppna narkotikahanteringen påverkar invånarnas upplevda trygghet.

– När vi är ute och pratar med allt från ungdomar till pensionärer tas det upp hela tiden. Narkotikaproblematiken och gäng tar över den offentliga miljön, säger Niklas Svensson, kommunpolis.

Att få bukt på narkotikahanteringen är ett långsiktigt arbete. Men det man lovar att utföra under året är bland annat att genomföra insatser som i första hand ska rikta sig mot ungdomar, men även mot äldre etablerade missbrukare. Polis och kommun ska också komma ut med information till föräldrar och satsa på trygghetsvandringar med fokus på utvalda platser.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Sedan Tynnered har blivit klassas som ett "särskilt utsatt område" är arbetet mot narkotikan extra viktigt. Enligt polisen är den öppna narkotikahanteringen grunden till mycket problematik. Det är ett tecken på ett sådant område.

– Det är mycket vid och runt Frölunda torg, vi får en del uppgifter från Högsbohållet och från västra Göteborgsområdet. Överallt egentligen. Det är problem runt skolgårdar och allt hänger ihop med våldet som varit, säger Niklas Svensson.

På kort sikt hoppas man kunna styra bort narkotikan från det offentliga rummet.

– Det är ingen av oss som tror att vi kommer få bort allt narkotikamissbruk. Men däremot ska det inte ske på våra skolgårdar där våra barn går. De ska inte heller stå i dörren när du ska handla i närbutiken, säger Niklas Svensson.

Det här lovar lokalpolis och stadsdelarna

För att märkbart minska problemet med narkotikahantering i det offentliga rummet utlovas följande aktiviteter mellan oktober 2017 till september 2018:

Genomföra riktade insatser mot narkotikaproblematiken. Insatserna ska i första hand rikta sig mot ungdomar, men även mot äldre etablerade missbrukare. (Polis och kommun).

Information till föräldrar (Polis och kommun).

Trygghetsvandringar med fokus på narkotikaproblematiken genomförs på utvalda platser för att identifiera möjliga förebyggande åtgärder i den fysiska miljön i det offentliga rummet. (Kommun, polis).

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG