Kylskåpet stod på glänt när personalen kom till förskolan på morgonen. Foto: Mostphoto

Kräkutbrott på förskola i Majorna

Ett stort utbrott av kräksjukan härjade på en förskola i Majorna mitt i värmeböljan. Efter en inspektion upptäckte man allvarliga brister i mathanteringen.

 • Publicerad 10:53, 4 jul 2018

Över hälften av alla barn och personal på en förskola i Majorna insjuknade i kräksjuka i slutet av maj. Efter klagomål till Smittskydd Västra Götaland genomförde Miljöförvaltningen ett kontrollbesök och kunde konstatera att förskolan inte hanterar livsmedel på ett säkert sätt.

"Kylskåpet stod på glänt"

I protokollet skriver inspektören bland annat att när personalen kom till förskolan den aktuella morgonen stod kylskåpet på glänt.

”Mjölken som stod i dörren hade klumpar och slängdes omgående. Övriga livsmedel som yoghurt, smörgåsmargarin, rökt korv och ost sparades och serverades på barnens frukostbuffé samma morgon.”

Trots att det var mitt i värmeböljan gjordes ingen temperaturkoll på något av livsmedlen som dessutom stod framme på en buffé i drygt två timmar.

Serverade buffé

"Vi anser också att det är en risk att servera mat på buffé när det går kräksjuka på förskolan. Den vanligaste orsaken till utbrott i samband med buffé är norovirus (ett smittsamt virus, red anm.)"

Enligt protokollet saknade förskolan även både rutiner för att hålla koll på bäst före-datum och skyddskläder i köket.

Inspektören anmärkte även på att det under utbrottet av kräksjuka inte gjordes något byte av arbetskläder mellan städning av exempelvis toaletter och mathantering för vissa av personalen.

Nya rutiner

Den aktuella förskolan har nu svarat på anmärkningen och har satt upp nya rutiner för mathantering.

Vad är norovirus?

Norovirus är ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka. Det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk och ett gram avföring från sjuk person kan innehålla hundra miljarder virus och en kräkning tio miljoner.

Så klarar sig maten i värmen

Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

Genomstek alltid kyckling och köttfärs.

Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

Källa: Livsmedelverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Göteborgs Stad säger nej till alternativ bokmässa

  Nyheter "Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer" I dag tog idrott- och föreningsförvaltningen beslutet att inte låta Nya Tiders förlag AlternaMedia AB hålla någon alternativ bokmässa på Heden.tisdag 25/9 17:00

  Dagens namn – 25 september

  Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 25/9 10:30

  Ropade hem första hummern – ska äta den själv

  Nyheter Näst högsta priset någonsin. Under tisdagsmorgonen var det sedvanlig auktion på säsongens första hummer på Göteborgs fiskeauktion. Per-Arne Korshag fick lägga sista budet – kilopris: 83 000 kronor.tisdag 25/9 8:44

  Tre personrån om dagen i Göteborg

  Nyheter Polischefen: Finns alltid ett mörkertal Personer som blir hotande, rånade och nedslagna. Den senaste tiden har en stor del av brottsrapporteringen i Göteborg handlat om personrån. Varje dag anmäls det i snitt tre personrån i Göteborg.tisdag 25/9 5:30

  Västlänken avbryter arbetet i Götatunneln

  Nyheter Ny enkelriktning att vänta Projektet Västlänken avbryter sina förstärkningsarbeten i Götatunneln. Entreprenören har larmat att de inte kommer hinna klart i tid till dess trafiken släpps på igen i mitten av december.måndag 24/9 14:50

  Västtrafiks nya zonindelning på G

  Nyheter Dyrare i Göteborg – billigare i regionen Kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland föreslår att regionfullmäktige ska godkänna förslaget om tre kollektivtrafikzoner i stället för 70. Införande kan tidigast ske om två år.måndag 24/9 12:47

  Metallgiganter till Göteborg sommaren 2019

  Nyheter Metallica siktar på nytt publikrekord på Ullevi 2015 slog Metallica rekord i Norden med 63000 hängivna fans på Ullevi. Nu är det dags att slå rekordet. Den 9 juli gästar bandet Göteborg och Ullevi igen.måndag 24/9 10:32

  Dagens namn – 24 september

  Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 24/9 10:30

  Unik strandpark invigd på Hisingen

  Nyheter "Något annat än Slottsskogen" Strandparken – en del av Jubileumsparken har invigts. Göteborgarna har fått vara med i planeringsprocessen av parken som är något helt annat än Slottsskogenmåndag 24/9 9:10

  Nya förskolebudgeten: Skillnad på flickor och pojkar

  Nyheter Föräldrar hotar att DO-anmäla kommunen Nu rasar föräldrar över att förskolorna får högre bidrag för pojkar än flickor i den nya budgeten. Men det är inte hela sanningen menar förskoleförvaltningen.måndag 24/9 5:30

  Vi är GBG