VANVÅRD. Det menar en anhörig att en boende har utsatts för på ett äldreboende på Hisingen och kräver ett skadestånd på 150 000 kronor. Foto: Mostphoto (genrebild)

Kräver Hisingen på 150 000 för vanvård

En anhörig kräver 150 000 kronor i skadestånd för vanvård på ett äldreboende på Hisingen. Orsaken är att den boende inte fått rätt vård i ett livshotande tillstånd, menar den anhörige.

  • Publicerad 08:08, 11 apr 2019

En anhörig till en boende på ett äldreboende på Hisingen kräver 150 000 kronor i skadestånd för vanvård. Anklagelserna grundar sig i att den anhöriga har upplevt att den boende inte fått tillräcklig och rätt vård på hemmet i ett livshotande tillstånd.

Den boende ska bland annat har nekats akutvård vid uttorkning samtidigt som hen var undernärd med dubbelsidig lunginflammation, skriver den anhörige i skadeståndsanspråket.

När den boende till slut kom till akutmottagningen bekräftades det allvarliga tillståndet.

Den anhörige beskriver tillståndet ytterligare:

”… Tungan hade fått sår av vätskebrist och läkaren satt in dropp omedelbart. Hen fick vätska via drop under fyra dygn därefter på grund av den vanvård som hen blivit utsatt för på boendet. Man upptäckte även liggsår på kroppen…”

Sandra Hultén Johansson, sektorchefen för äldreomsorg/hälso- och sjukvård i Norra Hisingen, ser allvarligt på händelsen

– Vi började utreda direkt när vi blev informerade och kommer att göra en Lex Sarah-anmälan. Det är flera parter, både den kommunala vården och primärvården, involverade i den här händelsen, säger hon och fortsätter:

– Utredningarna ska påvisa vilka brister som har uppstått för att ska vi kunna förhindra att det händer igen. Ser vi stora brister kan det leda till en anmälan till inspektionen för Vård och omsorg, IVO.

Är det vanligt med så här stora skadeståndskrav?

– Jag har aldrig tidigare fått in ett skadeståndsanspråk i ett personärende. Det är en väldigt tråkig händelse och vi har tagit tag i det, säger Sandra Hultén Johansson.

Intraprenad – ny driftsform för äldreboende i Norra Hisingen

Vårdcentralen misstog cancer för hemorrojder

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57