VANVÅRD. Det menar en anhörig att en boende har utsatts för på ett äldreboende på Hisingen och kräver ett skadestånd på 150 000 kronor. Foto: Mostphoto (genrebild)

Kräver Hisingen på 150 000 för vanvård

En anhörig kräver 150 000 kronor i skadestånd för vanvård på ett äldreboende på Hisingen. Orsaken är att den boende inte fått rätt vård i ett livshotande tillstånd, menar den anhörige.

  • Publicerad 08:08, 11 apr 2019

En anhörig till en boende på ett äldreboende på Hisingen kräver 150 000 kronor i skadestånd för vanvård. Anklagelserna grundar sig i att den anhöriga har upplevt att den boende inte fått tillräcklig och rätt vård på hemmet i ett livshotande tillstånd.

Den boende ska bland annat har nekats akutvård vid uttorkning samtidigt som hen var undernärd med dubbelsidig lunginflammation, skriver den anhörige i skadeståndsanspråket.

När den boende till slut kom till akutmottagningen bekräftades det allvarliga tillståndet.

Den anhörige beskriver tillståndet ytterligare:

”… Tungan hade fått sår av vätskebrist och läkaren satt in dropp omedelbart. Hen fick vätska via drop under fyra dygn därefter på grund av den vanvård som hen blivit utsatt för på boendet. Man upptäckte även liggsår på kroppen…”

Sandra Hultén Johansson, sektorchefen för äldreomsorg/hälso- och sjukvård i Norra Hisingen, ser allvarligt på händelsen

– Vi började utreda direkt när vi blev informerade och kommer att göra en Lex Sarah-anmälan. Det är flera parter, både den kommunala vården och primärvården, involverade i den här händelsen, säger hon och fortsätter:

– Utredningarna ska påvisa vilka brister som har uppstått för att ska vi kunna förhindra att det händer igen. Ser vi stora brister kan det leda till en anmälan till inspektionen för Vård och omsorg, IVO.

Är det vanligt med så här stora skadeståndskrav?

– Jag har aldrig tidigare fått in ett skadeståndsanspråk i ett personärende. Det är en väldigt tråkig händelse och vi har tagit tag i det, säger Sandra Hultén Johansson.

Intraprenad – ny driftsform för äldreboende i Norra Hisingen

Vårdcentralen misstog cancer för hemorrojder

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11