Värnar djuren. Partiledaren Teysir Subhi (Fi) kräver att djurparken i Slottsskogen ska avvecklas. Foto: Jolene Larsén-Kilan

Kravet: Släpp ut djuren i Slottsskogen

Att hålla djur i fångenskap är plågsamt och otidsenligt. Det anser Feministiskt Initiativ som föreslår att djurparken i Slottsskogen ska avvecklas.

  • Publicerad 05:20, 27 aug 2022

Djurrätt är på många sätt en bortglömd fråga.

Fi har tidigare lyft frågan om djurrätt och djurskydd, utan större gehör. Nu gör partiet ett nytt försök i Göteborg.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår parti-
ledaren Teysir Subhi och den avgående gruppledaren
Stina Svensson att djuren – som inte far illa av det – ska placeras ut i sin naturliga miljö.

– Jag vet att många göteborgare tycker om att besöka djurparken i Slottsskogen, men det är inte skäl nog att hålla djuren instängda, säger Teysir Subhi.

FI pekar på att djuren i Slottsskogen har små ytor att röra sig på och att djuren påverkas av högljudda musikfestivaler och idrottsevenemang. Dessutom förs en gammaldags tradition vidare, genom att barn lär sig att det är naturligt med djur i fångenskap.

Dagens teknik erbjuder många bättre sätt att lära ut om djur och natur, enligt Feministiskt Initiativ.

– En välgjord modell och en digital display ger besökare en god upplevelse av djur utan att behöva hålla djur i fångenskap, säger Teysir Subhi.

Grund för verksamheten

I motionen ger partiet förslag på hur djurparken kan avvecklas på bästa sätt.

De djur som lever i Slottsskogen just nu ska få avsluta sina liv naturligt, men inga fler ska tillkomma.

De djur som har en chans att överleva i det fria ska släppas ut.

– Djurrätt är på många sätt en bortglömd fråga i kommunpolitiken. Vi vill väcka en diskussion, säger partiledaren i ett pressmeddelande.

Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen, hävdar tvärtemot Fi att djuren i parken har det bra. De har tillräckligt stora områden för sin rörelsefrihet och det finns ”berikningsscheman” för varje art.

– Det betyder att vi genomför olika aktiviteter för att stimulera djurens naturliga beteende, som födosök och fiske med sälarna, berättar Anna Schönström.

Djuren ligger som grund för hela djurparkens verksamhet när det kommer till bevarande, forskning och utbildning. Därför har Anna Schönström svårt att se hur det skulle fungera utan djuren. Varje år bjuder parken in tusentals skolelever som får undervisning i hur den biologisk mångfalden ska kunna bevaras.

Kan inte undervisningen genomföras utan levande djur?

– All forskning visar att barn behöver använda alla sina sinnen för att lära sig något nytt. Utan djur har vi ingen verksamhet, säger Anna Schönström.

Vill ut. Enligt Feministiskt Initiativ bör djuren i Slottsskogen slippa ett liv i fångenskap. Foto: Lovisa hansson

Viktigt i undervisning. Foto: Lovisa Hansson

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00