Vinnare. Göteborgs krematorium. Arkitekt: Erséus arkitekter. Beställare: Svenska kyrkan. Foto: Bert Leandersson

Krematoriet i Kviberg prisas igen

Krematoriet i Kviberg prisas återigen. Senaste utmärkelsen är Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris.

  • Publicerad 11:40, 4 okt 2019

Det var krematoriets ”finstämda lugn, materialkänsla och fina detaljer” som övertygade juryn för Sveriges Arkitekter Västra Götaland.

Arkitekturpriset delas ut vartannat år sedan 1987 till en ny- eller ombyggnad som är max två år och håller hög konstnärlig klass.

Tanken med priset är bland annat att det ska öka intresset för god byggnadskonst.

– Jag upplever att arkitekturen i Västra Götaland har en väldigt hög kvalitet. Vi hänger väl med i nationell konkurrens och har ofta vinnare och nominerade till bland annat Kasper Salin-priset. Att priset bidrar till att lyfta diskussionen om arkitektur är viktigt, det gör att intresset ständigt utvecklas och förbättras, säger Mattias Gunneflo, arkitekt SAR/MSA och ordförande i Sveriges Arkitekter Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Hårt tryck på Göteborgs enda krematorium

I år stod det mellan fem nominerade byggnader.

– Alla nominerade är vinnare i hur de undersöker och tar hänsyn till den bebyggelse och omgivning de ingår i. De är mycket olika i skala, funktion och gestaltning men visar på samma höga kvalitet när det kommer till formandet av ny bebyggelse i samklang med befintliga förutsättningar, säger juryns ordförande Catharina Dahl Palmér, arkitekt SAR/MSA och delägare i Fabel arkitektur.

Som vinnare tilldelas Göteborgs krematorium en bronsplakett av formgivare Jonatan Sahlin som ska fästas på huset.

Göteborgs krematorium har tidigare mottagit Per och Alma Olssons pris för Årets byggnadskonst 2018 och priset Årets Arkitektur 2019 av tidskriften Rum.

Årets bästa byggnad – ett krematorium

Övriga nominerade:

* Brf Majstången, ”ett friskt exempel på hur det går att skapa nytt mitt bland anrika kvarter utan att vare sig romantisera historien eller klippa banden på jakt efter nya uttryck”, skriver juryn. Arkitekt: Sweco, beställare JM.

* Brf Qvillestaden, med Bornstein Lyckefors som arkitekt och Peab som beställare. Juryn prisar skaparglädjen som genomsyrar huset och ljusförhållandena som uppstår när träribbor klär in huset: ”sällan har det varit härligare att välja trappan framför hissen”

* Carlanderska sjukhuset, som enligt juryn är ”en inspirerande referens när moderna verksamheter ska etableras i en omtyckt kulturhistorisk miljö”. Arkitekt: White, beställare Stiftelsen Carlanderska sjukhuset.

* Plasthus II, ritat av Unit Arkitektur för en privat beställare. Juryn pekar på den kostnadseffektiva konstruktionen, samspelet mellan ute och inne som den majestätiska omgivningen ber om och materialen som, ”hur de är sammanfogade och vad de gör tillsammans skapar något nytt, underfundigt och sinnrikt”.

Vi är GBG