Larmet. "Barn har alltid varit ute och härjat i skärgården men det har också funnits gränser för vad som är rätt och fel."

Krismöte på öarna: Larm om ungas drickande

”Våra ungdomar super. Alla vet – ingen säger något!” Så inleds inbjudan till samrådsmötet som ska hållas på Donsö i början av mars. Med mötet hoppas man bryta en tystnadskultur och attitydförändringar bland unga i södra skärgården.

  • Publicerad 11:35, 22 feb 2018

Om någon funderade på att simma till en annan ö mitt i natten på fyllan brukade andra ungdomar förhindra det.

– Det sker saker på nätterna där vi märker att ungdomarna far illa, säger Daniel Källén Vidman, enhetschef Fritid, Västra Göteborg, som är med och anordnar mötet.

Personal från skol- och fritidsverksamheten i södra skärgården larmar om en tystnadskultur och oroande attitydförändringar bland ungdomar på öarna. Nu bjuder de in till dialog för att bryta den negativa utveckling med mycket alkohol och droger som går allt lägre ner i åldrarna varje år.

Enligt Daniel Källén Vidman vittnar både fritidsledare, lärare, polis och rektor om en attitydförändring bland ungdomarna på öarna.

– Vi ser en förändring där man räddar sig själv först och skiter i sina kompisar. Det är nytt för mig. Barn har alltid varit ute och härjat i skärgården men det har också funnits gränser för vad som är rätt och fel.

LÄS MER: Så ska generationsgränserna överskridas i skärgården

Skol- och fritidspersonalen har märkt att ungdomar varken tyr sig till vuxna i svåra situationer eller tar hand om varandra. Gränserna har tänjts och det finns en rädsla att själv åka dit om man kontaktar en vuxen. Daniel Källén Vidman beskriver det som en tystnadskultur som liknar den i utsatta områden.

– Om någon funderade på att simma till en annan ö mitt i natten på fyllan brukade andra ungdomar förhindra det. Men förändring vi ser nu är att man inte ringer någon utan man filmar och gör ingenting åt det.

Mötet riktas till vuxna. Inte bara till föräldrar utan allt från ledare i idrottsföreningar till representanter från kyrkan är välkomna.

Vad hoppas ni med mötet?

Det är inte ett informationsmöte utan de som kommer förväntas att bidra med något. Ingen av oss kan lösa det själva. Vi behöver samla alla goda krafter och tänka vidare kring våra unga ute i skärgården.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG