TOMT. Många restauranger har svårt att locka besökare till följd av coronapandemin. Foto: Mostphotos

Krispaketet som ska rädda näringslivet

Näringslivet i Göteborg gör vad de kan för att hålla sig flytande men många verksamheter riskerar konkurs på grund av minskad handel. Nu förbereder kommunen flera blixtåtgärder för att hjälpa företagarna.

  • Publicerad 15:37, 20 mar 2020

Det är ett brett spektrum av insatser.

Under fredagen öppnade flera uteserveringar i Göteborg. Foto: Byrd/Johnny Kääpä

I Kalmar subventioneras gymnasieelevers luncher för att hjälpa restaurangerna i staden. I Borås har butikerna fått flytta ut sin försäljning på gatan för att öka handeln. I Göteborg kom under torsdagen beskedet att restaurangerna får öppna upp sina uteserveringar redan nu – och fler insatser är på gång.

Företag i kris – kan inte betala hyran

– Vi håller på att ta fram ett brett paket av åtgärder som Göteborgs Stad kan sätta in på mycket kort sikt för att underlätta för företagen, säger Kajsa Dahlsten, på Business region Göteborg.

Det är de som har fått det formella uppdraget från stadsledningskontoret att samordna vilka insatser som kan sättas in. Det är ett komplicerat arbete som involverar ett tiotal förvaltningar i Göteborgs stad. Listan på åtgärder lämnas till stadsledningskontoret på måndag och därefter ser man vad som är möjligt att genomföra.

– Det är ett brett spektrum av insatser, säger Kajsa Dahlsten.

Har du några exempel?

– Jag vill inte exemplifiera exakt vad det handlar om än. Men man kan säga att det är insatser inom två områden. Dels insatser för att bidra till företagens likviditet i det korta perspektivet. Till exempel skjuta upp eller reducera avgifter för tillstånd och tillsyn, och korta betalningstiden på fakturor, säger Kajsa Dahlsten och fortsätter:

– Dels handlar det om insatser för att frigöra tid till företagen så de kan öka sin försäljning. Ett exempel på det är att byggnadsnämnden redan igår beslutade att tidigarelägga sommarsäsongen för uteserveringar så att den börjar redan i dag.

Beslutet: Fritt fram för uteserveringar

I Kalmar erbjuder man gratis parkering i tre månader och subventionerade luncher till gymnasieelever på valfri restaurang. Kan det bli aktuellt även i Göteborg?

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, man får göra en noggrann konsekvensanalys. Om du tar det där med parkeringsavgifterna till exempel så blir det fri parkering på de kommunala platserna, men vad innebär det för de privata aktörerna? Det får inte gå emot en annan del av näringslivet. Vi måste följa likabehandlingsprincipen och försöka sätta in rätt insatser som gynnar så många som möjligt, säger Kajsa Dahlsten och fortsätter:

– När det gäller matkuponger till gymnasieelever ingår inte det i det här paketet. Det är en fråga för utbildningsförvaltningen.

Efter att stadsledningskontoret tagit emot listan på måndag bestäms vilka insatser som kan sättas in och när.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11