STOPPAS. Enligt Transportstyrelsens föreskrifter får en personlig fordonsskylt inte utformas så att den kan bedömas medföra olägenhet eller väcka anstöt. Foto: Mostphotos

Kristus var stötande – stoppas av Transportstyrelsen

Nu i början av januari införs ett nytt format för registreringsskyltar i Sverige. Men ”Kristus” är inte godkänt, det slår Transportstyrelsen fast.

  • Publicerad 12:51, 7 jan 2019

Frölundabon Cesar Kisangani Makombe är kristen och ville gärna visa det på sin bil. Han gick in på Transportstyrelsen hemsida och försökte först ansöka om att ha ”Jesus” på sin registreringsskylt. Men det var redan spärrat och gick inte att fylla i. ”Kristus” däremot gick att ansöka om.

Nu har han fått svar från Transportstyrelsen som säger nej. ”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande”, skriver myndigheten i sitt beslut.

– Alla västerländska länder säger att de är kristna. I Sverige finns många kyrkor och vi har till och med korset i flaggan. Men när du vill visa att är kristen så säger de nej för att det är stötande. Det fattade jag inte, säger Cesar Kisangani Makombe.

Beslutet går inte att överklaga och Ceasar kommer inte försöka med något annat namn, det var Jesus eller Kristus han ville ha.

– Som kristen ska man inte heller kriga med de som bestämmer i landet, i stället måste vi be för dem, säger han.

Även om Transportstyrelsen inte godkände ”Kristus” så kan det bli en hel del nya registreringsnummer under 2019. Med start nu i januari kommer nämligen ett nytt format där sista siffran nu både kommer kunna vara en siffra och en bokstav. Anledningen är helt enkelt att kombinationerna med det nuvarande formatet håller på att ta slut.

Vi är GBG