Kritiken dagen efter storbranden på Björkö

Dagen efter den stora branden på Björkö växer tacksamheten. För hur samarbetet på ön fungerade. Och för att elden inte spred sig mer än den gjorde. Men samtidigt växer kritiken. Mot kommunen. Och mot media.

  • Publicerad 13:09, 6 aug 2018

– Det gick många rykten, om att det var tio nedbrunna hus bland annat. Jag tycker att det är konstigt att media inte kontrollerade uppgifterna, säger Björköbon Gunnar Skarland. De hade kunnat berätta som det var, det var tillräckligt otäckt. Och det hade kunnat gå riktigt illa.

Gunnar Skarland var den som larmade räddningstjänsten först. Han satt och vilade på sin altan när han såg en nödraket landa på ön och tända eld på den torra vegetationen.

– Jag sprang upp med två hinkar vatten, men då var det för sent. På bara någon minut var lågorna fem meter höga, säger han. Elden spred sig chockerande snabbt.

Bristande information

Den kraftiga västanvinden gjorde honom orolig över att branden skulle sprida sig till närliggande bostadsområden.  I över sex timmar jobbade han med att hjälpa brandmännen i arbetet med att släcka branden. Han, och en stor samling Björköbor.

– Det var fantastiskt att se hur alla gick samman och hjälpte till. Småbarn fyllde på hinkar, folk kom med smörgåsar och blöta badlakan att ha runt huvudet och var femtionde meter stod det en Björköbo och bar brandslang. Man tycker att det är lite kallt i samhället ibland men när det väl gäller så är det inte det.

Kommunen öppnade upp matsalen i Västergårds by för de Björköbor som behövde stöd på något sätt. Men på kommunens Facebooksida kom informationen först vid 23-tiden, när elden härjat i över fem timmar. Något som möttes av kritik i sociala medier.

– Vårt problem var att trycket på räddningsinsatsen var så hårt att vi inte fick till oss information om vad som hände. Den delen brast helt enkelt, säger Anders Lundgren, operativ kommunikatör Öckerö kommun. Det måste vi jobba med och se till att vi i framtiden blir första kanalen om man letar efter information.

Öppnade sina hem

På såväl Björkö som i Torslanda öppnade flera privatpersoner upp sina hem för behövande Björköbor. Alicia och Alexander Hoffström, som äger Bushuset 2 i Torslanda, valde att öppna upp sin verksamhet vid 21-tiden på kvällen. I färjeläget hittade de familjer som inte kom hem till Björkö och som valde att spendera kvällen i klätterställningar och bollhav.

– Vi kände att vi ville hjälpa familjerna och framför allt barnen, så att de fick annat att tänka på än branden, säger Alicia Hoffström. Vi hade möjligheten och det är mjukt överallt, så de hade kunnat sova var som helst om de hade velat.

Tung brandslang

Strax efter midnatt började Trafikverkets färjor trafikera Björkö igen och då lämnade de sista gästerna Bushuset. Ungefär samtidigt sade Gunnar Skarlands kropp stopp.

– Brandslang är otroligt tungt att bära när man är en vanlig kontorsmänniska, säger han.

Han vandrade hem genom det salta duggregn som skapades av havsvattnet som brandbåtarna sprutade in över ön.  När han kom hem tvättade han av sig allt sot, uppdaterade vänner om läget och satte sig för att läsa vad media skrivit om branden; om att folk hade flytt ön och att ett antal hus hade brunnit.

– Det var ett garage som brann ner, och någon slet bort takpannor på ett uthus där det började brinna, säger han och suckar. Det var onödigt av media att överdriva.

Sotflagor överallt

Vid lunchtid dagen därpå hör Gunnar Skarland hur vattenpumpen brummar utanför hans hus, för att kunna släcka eventuella glödbäddar som blossar upp.

Hans hus klarade sig bra. Det ligger 300 meter söder om brandgatan och brandlukten är hanterbar. Hos hans svärföräldrar, som bor i ett område dit brandröken spreds, ligger det sotflagor överallt.

– Det jag tänker på idag är det jag såg igår; hur otroligt fort det går när elden sprider sig, säger han. Ta det vackert med eld, gott folk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Helgtips: Allt från hemskheter till humor

Nyheter Göteborg Direkt guidar dig till den bästa helgen Hyllade Tilde firar med releasekalas. Liseberg skrämmer vettet ur sina besökare. Marika Carlsson får publiken att skratta käkarna ur led. Dessutom Kulturnatta. Helgen är alltså späckad med...fredag 19/10 11:18

Dagens namn – 19 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 19/10 10:30

Bilbrand på Hisingen - två bilar totalförstörda

Nyheter Svartklädda män sågs fly platsen Två bilar sattes i brand i natt på Hisingen. Vittnen ska ha sett flera svart klädda personer vid platsen och bilarna ska ha totalförstörts.fredag 19/10 8:32

Bedrägeribrotten ökar kraftigt i Göteborg

Nyheter "Även vi här i region Väst ser att bedrägeribrotten ökar" I juni dömdes en man i Göteborg för id-kapning, ett brott som enligt polisen blir allt vanligare. Under första halvåret 2018 har hela 752 000 bedrägeribrott anmälts i landet.fredag 19/10 5:30

Kvinnor vinnare på arbetsmarknaden i Västra Götaland

Nyheter "Ett steg mot en mer jämställd arbetsmarknad" Kvinnorna är vinnarna när det kommer till att byta jobb i Västra Götaland. Trenden att fler över 50 får jobb håller i sig och ökar med 15 procent visar nya siffror från Trygghetsrådet.torsdag 18/10 17:01

Göteborgsforskare söker svar på Mars

Nyheter Kan hjälpa framtida resor Det finns många frågor som saknar svar när det gäller den röda planeten Mars. Men nu hoppas göteborgsforskaren Andreas Johnsson finna svaret på några.torsdag 18/10 13:30

Dagens namn – 18 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!torsdag 18/10 10:30

Apglädjen: Goeldisapan tillbaka i regnskogen

Nyheter FILM Goeldisapan som försvann från Universeum och sedan hittades på Mcdonalds i Västra Frölunda har nu konstaterats helt frisk och får nu återvända till sitt gamla hem inne i Universeums regnskog.torsdag 18/10 9:50

Fortsatt fritt fram för skolfoto i Göteborg

Nyheter Varje enskild rektor bestämmer. Flera kommuner har beslutat att inte tillåta skolfotografering efter införandet av GDPR. Men för skolorna i Göteborg är det fortfarande fritt fram.torsdag 18/10 5:30

Stopp i spårvagnstrafiken efter olycka

Nyheter Bil körde ut på spåret En bil körde under eftermiddagen ut på spårvagnsspåret vid Hjalmar Brantingsgatan efter en olycka. Polisen och räddningstjänst är på plats.onsdag 17/10 15:34

Så ska Östra Göteborg få koll på extremister

Nyheter Öronmärkta pengar för projektet Extremism sker oftast i det dolda. Nu ska Östra Göteborg försöka bryta tystnaden genom att öka kunskapen om fenomenet. "Det är svårfångat eftersom det inte syns öppet", säger Maria Bolander, från...onsdag 17/10 11:38

Vi är GBG