Kritiken dagen efter storbranden på Björkö

Dagen efter den stora branden på Björkö växer tacksamheten. För hur samarbetet på ön fungerade. Och för att elden inte spred sig mer än den gjorde. Men samtidigt växer kritiken. Mot kommunen. Och mot media.

  • Publicerad 13:09, 6 aug 2018

– Det gick många rykten, om att det var tio nedbrunna hus bland annat. Jag tycker att det är konstigt att media inte kontrollerade uppgifterna, säger Björköbon Gunnar Skarland. De hade kunnat berätta som det var, det var tillräckligt otäckt. Och det hade kunnat gå riktigt illa.

Gunnar Skarland var den som larmade räddningstjänsten först. Han satt och vilade på sin altan när han såg en nödraket landa på ön och tända eld på den torra vegetationen.

– Jag sprang upp med två hinkar vatten, men då var det för sent. På bara någon minut var lågorna fem meter höga, säger han. Elden spred sig chockerande snabbt.

Bristande information

Den kraftiga västanvinden gjorde honom orolig över att branden skulle sprida sig till närliggande bostadsområden.  I över sex timmar jobbade han med att hjälpa brandmännen i arbetet med att släcka branden. Han, och en stor samling Björköbor.

– Det var fantastiskt att se hur alla gick samman och hjälpte till. Småbarn fyllde på hinkar, folk kom med smörgåsar och blöta badlakan att ha runt huvudet och var femtionde meter stod det en Björköbo och bar brandslang. Man tycker att det är lite kallt i samhället ibland men när det väl gäller så är det inte det.

Kommunen öppnade upp matsalen i Västergårds by för de Björköbor som behövde stöd på något sätt. Men på kommunens Facebooksida kom informationen först vid 23-tiden, när elden härjat i över fem timmar. Något som möttes av kritik i sociala medier.

– Vårt problem var att trycket på räddningsinsatsen var så hårt att vi inte fick till oss information om vad som hände. Den delen brast helt enkelt, säger Anders Lundgren, operativ kommunikatör Öckerö kommun. Det måste vi jobba med och se till att vi i framtiden blir första kanalen om man letar efter information.

Öppnade sina hem

På såväl Björkö som i Torslanda öppnade flera privatpersoner upp sina hem för behövande Björköbor. Alicia och Alexander Hoffström, som äger Bushuset 2 i Torslanda, valde att öppna upp sin verksamhet vid 21-tiden på kvällen. I färjeläget hittade de familjer som inte kom hem till Björkö och som valde att spendera kvällen i klätterställningar och bollhav.

– Vi kände att vi ville hjälpa familjerna och framför allt barnen, så att de fick annat att tänka på än branden, säger Alicia Hoffström. Vi hade möjligheten och det är mjukt överallt, så de hade kunnat sova var som helst om de hade velat.

Tung brandslang

Strax efter midnatt började Trafikverkets färjor trafikera Björkö igen och då lämnade de sista gästerna Bushuset. Ungefär samtidigt sade Gunnar Skarlands kropp stopp.

– Brandslang är otroligt tungt att bära när man är en vanlig kontorsmänniska, säger han.

Han vandrade hem genom det salta duggregn som skapades av havsvattnet som brandbåtarna sprutade in över ön.  När han kom hem tvättade han av sig allt sot, uppdaterade vänner om läget och satte sig för att läsa vad media skrivit om branden; om att folk hade flytt ön och att ett antal hus hade brunnit.

– Det var ett garage som brann ner, och någon slet bort takpannor på ett uthus där det började brinna, säger han och suckar. Det var onödigt av media att överdriva.

Sotflagor överallt

Vid lunchtid dagen därpå hör Gunnar Skarland hur vattenpumpen brummar utanför hans hus, för att kunna släcka eventuella glödbäddar som blossar upp.

Hans hus klarade sig bra. Det ligger 300 meter söder om brandgatan och brandlukten är hanterbar. Hos hans svärföräldrar, som bor i ett område dit brandröken spreds, ligger det sotflagor överallt.

– Det jag tänker på idag är det jag såg igår; hur otroligt fort det går när elden sprider sig, säger han. Ta det vackert med eld, gott folk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Terminstart – då ökar ockerhyrorna i Göteborg

Nyheter Ytterligare ökningar att vänta Andrahandshyrorna ökar i Göteborg och allt fler anmälningar om ockerhyror kommer till hyresnämnden. Den närmaste månaden väntas ytterligare ökningar i samband med terminsstart.torsdag 16/8 16:06

Vräkning och böter: Barnens brott kan stå dig dyrt

Nyheter Hyresvärd: "Det finns gränser" Om en ung person begår ett allvarligt brott riskerar också föräldrarna att drabbas - både av skadestånd och vräkning.torsdag 16/8 8:50

Läkare missbrukade heroin och körde full utan körkort

Nyheter Kan mista läkarlegitimationen Inspektionen för vård och omsorg, ivo, anmäler en läkare i Göteborg till ansvarsnämnden efter att hen har dömts för flera brott kopplade till sitt narkotikamissbruk.onsdag 15/8 19:54

Psykolog dumpade 13 säckar journaler i källare

Nyheter Flera tusen patienter drabbade En psykolog i Göteborg anmäls till Inspektionen för vård och omsorg efter att ha förvarat 13 säckar med sekretessbelagda patientjournaler i ett städförråd på mottagningen. Hela 3 000 patienter tros...onsdag 15/8 17:52

Lugn sommar för Hisingspolisen

Nyheter Till och med buset tog semester Sommaren har varit förhållandevis lugn för polisen på Hisingen. I alla fall fram till nu. De senaste veckorna har polisen bemannat upp lite extra.onsdag 15/8 15:31

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

Nyheter Fler gripanden att vänta Gränspolisen i Turkiet har gripit en man i 20-årsåldern hemmahörande i Frölunda. Han misstänks för att vara delaktig i bilbränningarna i Frölunda i måndags.onsdag 15/8 10:36

Bästa tipsen till bästa kalaset och pridefesten

Nyheter Göteborgs kulturkalas och Prideveckan gör staden till en festplats Europride och Göteborgs kulturkalas på samma gång. Klart att det blir fest i stan då. Här är tio programpunkter du inte får missa!onsdag 15/8 9:30

Två bilbränder i Frölunda under natten

Nyheter "Det ska plockas in mer folk" Under natten till onsdag brann två bilar i Frölunda. – Det är inget tvivel om att de är anlagda. Men det är inte alls på samma sätt som i måndags, säger polisens presstalesperson.onsdag 15/8 8:42

Kommunpolisens ilska: "Såna här människor måste stoppas"

Nyheter "Kriminella" Frölunda drabbades hårt av måndagsnattens bilbränder, nära 33 brända bilar och 42 ytterligare skadade. Nu rasar kommunpolisen Niklas Svensson mot gärningsmännen bakom dåden.onsdag 15/8 6:19

I kväll: Göteborgsmusiker hyllar David Bowie

Nyheter Kvällens konsert bjuder på både överraskningar och självklarheter I februari höll På Spåret-kapellmästaren Stefan Sporsén i taktpinnen för en massiv Bowiehyllning i Globen. Nu är det dags för Göteborg när artister och orkester möter publiken på Götaplatsen ikväll.tisdag 14/8 18:00

Vi är GBG