Värmeslaget. Anette Selberg kritiserar stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo för att de inte agerar på hennes varning om bristen på skugga på förskolegården. (Arkivbild) Foto: Mostphotos/ Privat

Kritiken: Svårt att hitta skugga på förskolegården

Sällan har maj varit så varm som i år. Nu slår föräldern, Anette Selberg, larm efter att hennes barn kommit hem utmattade från förskolan med rödbrända näsor och armar. – Gården är som en gryta, säger Anette.

  • Publicerad 05:30, 5 jun 2018

I Frölunda på förskolan där Anette Selberg har sina två barn saknar de äldre barnens gård skugga. Barnen smörjs in med solkräm två gånger per dag för att klara uv-strålningen.

– Jag börja känna mig desperat för jag har varit på stadsdelen i tre år nu om att de måste fixa någon form av solskydd på gården. För somliga barn sitter ju större delen av tiden i sandlådan i gassande sol, säger Anette.

Förskolan där Anettes barn går har inte många år på nacken och hon frågar sig varför man inte tagit någon hänsyn till den varma sommarsolen. På gården där de yngre barnen går finns det lite skugga. Men på sidan där barnen som är tre år och uppåt går finns det, enligt Anette, inget skydd alls.

– Det finns inte ett enda träd som skyddar och jag märker att när jag hämtar mina barn är de helt slut, inte bara för att de varit på förskolan utan av värmen. Och trots att vi smörjer dem med solkräm kommer de hem med solbrända armar och näsor, säger Anette.

Men enligt stadsdelens områdeschef för förskola, Elisabeth Andreasson, har man gjort åtgärder på de förskolor som har haft störst behov av solskydd.

– Under 2016 besökte miljöförvaltningen alla förskolor i stadsdelen för att se över behovet av just extra skugga och vi har byggt till solskydd på de förskolor där förvaltningen krävde att det gjordes, säger Elisabeth Andreasson.

Skulle det behövas extra skydd i form av exempelvis parasoll så menar Elisabeth Andreasson att det beslutet ligger hos förskolecheferna .

– Det har varit extremt varmt den senaste tiden och jag tror att alla vill ha mer skugga men där får förskolecheferna tillsammans med sin personal titta på vad som kan göras. Men jag tror också på att anpassa aktiviteterna efter värmen och är det väldigt varmt kanske det är skönare att vara inne lite mer, säger Elisabeth Andreasson.

Men om man som förälder är orolig för att barnen är för långa stunder i solen vem ska man kontakta då?

– Då bör man i första hand prata med personalen och i andra hand höra av sig till förskolechefen, avslutar Elisabeth Andreasson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG