Vilka kommer? Satu Leijen är fundersam till vilka möten som kan uppstå. Foto: Aron Mikael Sik

Kritiserad budget ska skapa nya möten

Ett första försök till medborgarbudget i Västra Hisingen blev kritiserat. Nu försöker man igen och uppmanar stadsdelens invånare att lämna förslag som handlar om möten över gränserna.

  • Publicerad 15:54, 16 maj 2017

Politiker i Västra Hisingen har återigen avsatt en halv miljon till en medborgarbudget som ska öka tryggheten i stadsdelen. Försöket från förra året fick kritik från flera håll. Dels påpekades att pengarna gått till Torslanda, med dubbelt så höga medelinkomster som i Biskopsgården. Dels beskylldes förvaltningen för att ha hjälpt Biskopsgården på traven och visat de boende hur de skulle gå till väga för att rösta.

– Själva essensen i satsningen är bra - att invånarna får möjlighet att tycka till. Och att politiker får en bild av vad folk vill ha, säger Carl Blixt, projektledare för det nya försöket.

Han menar att förvaltningen är medvetna om kritiken, men finner dock inte skäl nog att skrota satsningen.

– Det är en ny organisation som arbetar den här gången. Förslagen som lämnas måste vara till nytta för många och dessutom har vi ett tak för hur mycket pengar ett enskilt förslag kan få.

Den nya budgeten handlar om att stötta initiativ som skapar möten mellan människor som annars inte skulle träffas. Ansvariga menar att detta bidrar till mer tillit och på så sätt ökad trygghet. Hur, när och var man kan skapa dessa möten är inget förvaltningen går ut med.

– Vi vill att invånarna ska tänka fritt. Därför undviker vi att ge exempel på vad man kan göra, säger Carl Blixt.

Hur får man folk från hela stadsdelen att engagera sig i detta?

– Det är viktigt att alla lämnar in förslag. Vi kommer vara ute och informera den här gången också, bland annat på Biskopsgårdens dag och under Torslandafestivalen. Alla ska få samma information om satsningen men det kanske inte kan göras på exakt samma sätt överallt.

Satu Leijen är uppväxt i Biskopsgården och bor kvar än idag. Hon tycker satsningen är bra men undrar vilken typ av möten som skulle kunna komma till.

– Folk är nog svårflörtade tyvärr. Det finns en risk att det skulle dra åt sig kriminella, säger hon.

Nu bestämmer du

Västra Hisingen låter för andra gången medborgarna avgöra hur en halv miljon kronor ska användas för att skapa en tryggare stadsdel. Denna gång ska förslagen handla om något som skapar möten mellan människor som annars inte träffas. Genom möten kan vi lära känna varandra, se varandras olikheter och likheter och skapa tillit för varandra.

Det kan vara möten mellan personer från olika generationer, i olika åldrar, med olika intressen och kulturer, pratar olika språk eller bor i olika områden av vår stadsdel.

Alla som är folkbokförda i Västra Hisingen kan från och med lördag den 13 maj lämna sina förslag via webbportalen. Därefter granskar och gallrar stadsdelsförvaltningen förslagen utifrån genomförbarhet och koppling till temat innan röstningen börjar måndag 9 oktober.

www.nubestammerdu.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG