Förändring. Ny byggherre tar över vid Gitarrgatan i Frölunda. Foto: Mostphots

Kritiserad byggherre tar över vid Althallen

Planarbetet för de nya bostäderna vid Gitarrgatan drar ut på tiden. Anledningen är att tomträtten har sålts. Köparen heter Prime Living, ett företag som tidigare kritiserats för dålig kvalitet.

  • Publicerad 09:59, 5 dec 2016

Det är vid Althallen i Västra Frölunda som det planeras för nybyggen av bostäder och stadsbyggnadskontoret jobbar just nu med att ta fram en detaljplan.

Men företaget Kungsleden som ägt tomträtten, har valt att lämna projektet.

– Vi är ett kommersiellt fastighetsbolag och är främst inriktade på lokaler, bostäder är inte vår specialitet och då tyckte vi att det var bättre att sälja det till någon annan, säger Nicklas Arfvidsson, regionchef för Kungsleden i Göteborg.

Företaget som köpt tomträtten heter Prime Living och vid årsskiftet går köpet formellt igenom. I samband med ägarbytet har planarbetet blivit lite försenat, och nu hoppas stadsbyggnadskontoret att spaden ska kunna sättas i marken våren 2018.

På sin hemsida skriver Prime Living att ambitionen vid Althallen är att "skapa ett modernt boende till rimliga kostnader för stadens studenter, ungdomar och äldre". Det ursprungliga planförslaget var att bygga 160 nya lägenheter i området. Men nu kan förslaget omarbetas tror Magnus Bergström, handläggare på fastighetskontoret.

– De vill bygga fler småbostäder i stället. De håller sig fortfarande till samrådshandlingen, men deras önskemål har varit upp emot 500 bostäder, säger han.

Företaget Prime Living ligger bakom ett omskrivet bygge vid Ramberget på Hisingen, något som GP uppmärksammat. Lägenheterna var enligt en artikel först avsedda för studenter, men sedan gjorde företaget en helomvändning och bestämde sig för att bygget skulle bli flyktingboende istället. Brist på dialog fick närboende att reagera och företaget har enligt GP även kritiserats för dålig kvalitet vid ett studentbostadsbygge i Lund.

Prime Livings vd Jan Severa tycker att ärendet är gammalt.

– Det där är ju uppgifter från 2013. Det fungerar alldeles utmärkt i Lund och om du vill ha en referens till hur vi bygger i Göteborg så tycker jag att du ska åka ut och titta på Beryllgatan där vi bygger, det är jättebra kvalitet, säger han.

Försäljningen av en tomträtt är inget som kommunen kan påverka, säger Magnus Bergström.
– De har ju fått ett godkännande vid överlåtelsen av projektet och enligt det jag har fått till mig ska det inte vara några konstigheter, säger han.

Jubileumsbygge

När Göteborg fyller 400 år 2021 ska 7 000 nya bostäder, utöver det ordinarie bostadsbyggandet, stå färdiga. Projektet vid Althallen är en del av detta, och företagen som bygger upprättar ett samverkansavtal med kommunen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11