Hälften alkoholpåverkade. Under sommaren befaras olyckorna med elsparkcyklar att öka, inte minst sedan krogarna återgått till ordinarie öppettider. Foto: Mostphotos

Krogarna öppna – då befaras elsparksolyckorna öka

Sommaren innebär fler olyckor med elsparkcykel, vilket nu befaras skapa tryck på den redan hårt belastade sjukvården. En undersökning visar att över hälften av de som förolyckats hade druckit alkohol.

  • Publicerad 15:16, 6 jul 2021

Det tragiska är att det undantagslöst rör sig om personer som är unga, med livet framför sig, och som arbetar eller studerar.

Efter att restriktionerna tagits bort och krogarna återgått till sina ordinarie öppettider befarar Sahlgrenska universitetssjukhuset att olyckorna med elsparkcyklar kommer att öka under sommaren.

Hälften av de som varit med om en olycka har varit alkoholpåverkade och dessutom hade endast 9.9 procent använt hjälm, vilket är en stor anledning till att personer skadar sig.

Det visar en undersökning som en läkarstudent gjort i samband med ett examensarbete.

– Det tragiska är att det undantagslöst rör sig om personer som är unga, med livet framför sig, och som arbetar eller studerar. För de elsparkcykelskadade patienterna innebär skadorna ett svårt lidande. Kanske livslångt, med långa sjukskrivningstider och lång rehabilitering. Detta innebär stora kostnader för samhället, säger Ragnar Ang, överläkare på Traumavårdsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och handledare för studien, i ett pressmeddelande.

Nu ska felparkerade elsparkcyklar kunna bötfällas

Frakturer och ansiktsskador

Under 2019 registrerades 198 patienter i Västra Götaland som varit inblandade i olyckor med elsparkcyklar.

Frakturer och stukningar i armar och ben, tillsammans med näsfrakturer och sårskador i ansiktet står för 96 procent av skadorna.

År 2020 under perioden maj till oktober syns ett liknande resultat, 127 patienter sökte vård vid akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset och Mölndals sjukhus.

– Det finns ett behov av att studera skadorna som uppkommer och omständigheterna kring dessa olyckor. Resultaten ger en bild av hur skadorna och deras effekter ser ut i Göteborg. Det kan i sin tur användas av de som arbetar för att öka säkerheten vid användandet av elsparkcyklar och reglera hur detta skall gå till, säger Ragnar Ang och fortsätter:

– Det är en tidsfråga innan vi får vårt första dödsfall med en elsparkcykel inblandad.

Elsparkcykeln farligast för fotgängaren

Olyckor med elsparkscyklar

”The injury panorama of electric scooter accicdents in Gothenburg”, är ett examensarbete av läkarstudenten David Flanking. Ragnar Ang har varit bihandledare i studien tillsammans med huvudhandlare Mikael Sundfeldt, överläkare på Ortopedin.

I undersökningen har man studerat statistik från registret STRADA, som sammanställer statistik av trafikskador, för olyckor med elsparkcykel under 2019. Patienter som sökt vård på Sahlgrenska sjukhusets och Mölndals sjukhus akutmottagningar har ombetts besvara en enkät. Denna visar att majoriteten av skadorna sker nattetid, företrädesvis på helger.

54,4 procent hade druckit alkohol innan olyckan. Endast 9,9 procent använde hjälm vid olyckstillfället.

Patienter som deltog i studien under 2020 stod för 152 sjukhusbesök, sjukskrevs i totalt 472 dagar och gjorde 158 röntgenundersökningar. 15 patienter behövde opereras till följd av sina skador.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12