Efterlängtat. Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen, är positiv till lättnaderna i restriktionerna men menar samtidigt att det kommer att krävas åtgärder för att kunna fortsätta hålla avstånd. Foto: Pressbild/ Mostphotos

Krognätterna tillbaka: Så ska avståndet hållas

Från och med idag den 1 juli kan krogarna hålla öppet som vanligt igen. Dock måste gästerna fortsatt hålla avstånd, vilket Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen, menar blir en stor utmaning.

  • Publicerad 05:30, 1 jul 2021

Efter den här tiden förväntar vi oss att alla verksamheter vet vad som gäller, till skillnad från förra året när detta med restriktionerna var helt nytt.

Nu är dagen som många väntat på äntligen kommen.

I dag tas de begränsade öppettiderna för restauranger och krogar bort, som sedan en månad tillbaka tvingat alla serveringsställen att stänga klockan 22.30.

Men ännu dröjer det innan det är fritt fram för barhäng och dansgolv, eftersom bestämmelser om avstånd mellan sällskapen och sittande förtäring kvarstår.

Inomhus gäller fortfarande ett maxantal på åtta personer per sällskap, medan gränsen för uteserveringar slopas.

Fått rutin

Alkoholintag och krogbesök till långt in på småtimmarna i kombination med fortsatta restriktioner kommer att bli en utmaning för verksamhetsutövarna, menar Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Samtidigt ser hon positivt på lättnaderna och menar att man är väl förberedd.

– Jag tycker det är positivt att det öppnar upp, det är många som längtat efter det här. Vi har en rutin med oss sedan ett år tillbaka och som tillsynsmyndighet står vi nu bättre rustade.

Enligt henne har man en kontinuerlig dialog med branschen, som hon också bedömer är väl förberedda.

– Vi har ju tidigare sett att ett ökat alkoholintag bidrar till ett allmänt sämre omdöme. Därför kommer det att krävas mer personalresurser på krogarna samt väktare för att lyckas och en än mer genomtänkt organisation av bord och stolar.

Snabbare vitesbeslut

Ett dilemma som Angelica Winter ser är att det nu inte finns några riktmärken för hur stort ett sällskap får vara på uteserveringarna.

– Det blir istället en rimlighetsbedömning och där får vi samarbeta med verksamhetsutövarna.

För att säkerställa att avstånden hålls rustar nu miljöförvaltningen för fler kontroller även senare på kvällen, framför allt på helgerna men under semesterveckorna även på vardagar.

För verksamhetsutövare som överträder bestämmelserna kan påföljden i värsta fall bli en dyr historia.

– Efter den här tiden förväntar vi oss att alla verksamheter vet vad som gäller, till skillnad från förra året när detta med restriktionerna var helt nytt. Därför kommer vi nu lite snabbare till ett vitesbeslut.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12