Ingång till foajén. En yta som är möjlig att hyra för vissa typer av arrangemang. Foto: higab

Kronhuset öppnar för nya verksamheter

Kronhuset står nu redo för fler att använda. ”Vi har nu anpassat Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus till en samlingspunkt för arbete inom kreativa näringar”, säger Claes Boman, affärsutvecklare på Higab.

  • Publicerad 11:47, 20 sep 2022

Målet är att kunna erbjuda göteborgarna en bättre kulturell scen.

Flexibla kontrakt utan långa avtalstider. Det är något som kulturutövare har efterfrågat för att skapa en mer behovsanpassad marknad för ateljéer och lokaler i Göteborg.

– Det finns kulturverksamheter som inte har möjlighet att hyra en lokal med ett traditionellt hyresavtal. För den målgruppen är det viktigt att vi ser nya lösningar. Genom att dela ytor och kringfunktioner får vi ner kostnaderna, ger fler tillgång till fantastiska hus såsom Kronhuset och skapar dessutom mötesplatser där nya kreativa samarbeten kan födas, säger Claes Boman i ett pressmeddelande.

Kronhuset är ett av Göteborgs äldsta hus och har varit scen för såväl utropandet av Karl XI till kung år 1660 som klassiska konserter, men också fungerat som magasin, gudstjänstlokal och museum.

Kronhuset har bara varit tillgängligt för göteborgarna under särskilda arrangemang, och då endast Rikssalen i entréplanet.

Gemensam arbetskultur

Det senaste året har Higab utvecklat konceptet Bagih, där det kommunala bolaget tänker tvärtom och skapar ett komplement till sitt ordinarie erbjudande.

– Här erbjuds arbets- och produktionsplatser i större delen av huset till dem som inte vill eller kan hyra egna lokaler. En plats där man på ett enkelt sätt får tillgång till ytor som passar för arbete, möten, upplevelser och events, säger Claes Boman.

För att kunna använda Kronhuset som arbetsplats behöver man bli medlem i Bagih. Medlemskapet ger tillgång till husets olika våningar och utrymmen.

Förutom givna inslag som kök, matplats och toaletter finns gemensamma ytor där långbord samsas med soffor och fåtöljer, men också enskilda arbetsplatser och stora och små mötesrum.

Som arbetsplats får lokalerna betraktas som tämligen unika. Överallt samsas man med historien och med husets gamla takbjälkar, golvbrädor och detaljer.

Framtida kulturscen

Förutom att erbjuda unika arbetsplatser kommer Kronhuset öppna upp för fler events, både i Rikssalen och på övriga plan.

– Målet är att kunna erbjuda göteborgarna en bättre kulturell scen, säger Axel Frändemark, studiosamordnare på Bagih.

– Vi vill inte konkurrera med stadens arrangörer och driver därför inga egna events. Däremot tar vi initiativ till, och möjliggör evenemang i huset. Vi vill kunna erbjuda vitt skilda upplevelser och dessutom säkerställa att allt håller en hög nivå.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00