Ett annat Norwegianfartyg, Norwegian Getaway, i Göteborgs hamn under ett tidigare tillfälle 2017. Foto: Göteborgs Hamn AB.

Kryssningsbjässar till Göteborg – trots corona

Kryssningsåret 2020 är inställt. Men på torsdag förmiddag anländer två stora fartyg till Göteborg – utan passagerare.

  • Publicerad 17:24, 26 aug 2020

Göteborgs hamn är Skandinaviens största. Två kajer är dedikerade för kryssningstrafik och ytterligare tre kan användas vid behov. Inför året förväntades mer än 80 kryssningsfartyg och drygt 155 000 kryssningsresenärer besöka Göteborg. Så blev det inte. Coronapandemin ställde in kryssningsåret i hela världen.

Den som vänder blicken mot hamninloppet på torsdag förmiddag kan dock se något så ovanligt som två kryssningsbjässar. Fartygen, Norwegian Bliss och Norwegian Encore, har kapacitet på 1 700 besättningsmän och 4 000 passagerare vardera. När de nu anländer till Göteborg är besättningen begränsad till 200 och fartygen är helt tomma på passagerare.

– Det är minsta möjliga besättning man kan ha på sådana här stora fartyg för att de ska kunna framföras på ett säkert sätt, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Fartygen lämnade den amerikanska östkusten den 1 augusti och sedan dess har besättningen inte fått gå i land. Normalt sett gör de båda fartygen kryssningar i Alaska, Karibien och utmed de amerikanska kusterna. Att de nu kommer till Göteborg har flera orsaker.

– Dels har branschen förhoppningar att kryssningssäsongen ska kunna starta tidigare i Europa än i andra delar av världen. Dessutom finns många varv här där fartygen kan genomgå nödvändigt underhåll innan de sätts i trafik igen. Att man kommer till just Göteborgs hamn är för att vi har storleken, kapaciteten och viljan att ta emot dem, säger Martin Eskelinen, Cruise Operations Manager på Göteborgs Hamn AB.

I Göteborg ska också delar av besättningen på de båda fartygen bytas ut.

– Många av de här besättningsmännen har varit till sjöss väldigt länge, vissa i upp emot ett år. Så vi är glada att vi tillsammans med agenten och APM Terminals kan hjälpa dem att komma i land så att de kan komma hem till sina nära och kära så fort som möjligt, säger Åsa Kärnebro.

Samtidigt som kryssningsfartygen uteblivit har fartygen med containrar varit desto mer frekventa i Göteborgs hamn. När kryssningsfartygen nu kommer på torsdagsförmiddagen måste de först ligga vid en ankringsplats i hamninloppet innan de kan lägga till i hamnen först på lördag.

Mot strömmen: Containervolymer i Göteborg ökar

– Fartygen kan inte segla direkt in till kaj eftersom containerterminalen går för högtryck. Det hanteras fartyg hela tiden i terminalen på minutschema i princip. Så det går inte att komma in med dessa två bjässar hur som helst utan man får vänta på en lucka vid ankringsplats, säger Åsa Kärnebro.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11