Festivaldags. Affischen för Tellusfestivalen 2019 gjordes av Solbackeskolan 6C, Bergsjön Foto: Solbackeskolan 6C, Bergsjön

Kultur och lokalpolitik på Bergsjöns egna festival

Det är dags för sjätte upplagan av Bergsjöns egna kulturfestival - Tellus. Det blir dans, sport musik och möjlighet att låna en lokal politiker.

  • Publicerad 14:24, 10 sep 2019

Tanken med Tellusfestvalen är att alla som bor eller jobbar i Östra Göteborg är med och skapar programmet som bjuder på bland annat dans, poesi eller konst. Idrottsföreningarnas Street games kommer också vara på plats och erbjuda prova på-aktiviteter.

– Det är svårt att plocka ut någon enskild punkt när vi har ett så bra program, det blir spännande att se de stora vepor som besökarna får måla och som ska sitta på byggstängslet när arbetet med kulturhuset drar igång på riktigt. Man kommer också att kunna kliva in i kulturhuset och se sig omkring med hjälp av VR, säger Katja Ahlsell som är projektledare för Kulturhus Bergsjön i ett uttalande.

Politiker lånas ut på Kortedala bibliotek

Låna en politiker

Nio politiker från sju olika partier i stadsdelsnämnden kommer också vara på plats för ”utlåning”. Syftet med satsningen Låna en politiker är att de boende ska få chans att samtala enskilt med lokala politiker om hur Östra Göteborg kan utvecklas.

– Jag tycker att invånarna ska låna en politiker för att det är ett sätt att vara med att påverka sin vardag. För att vi politiker ska kunna ta bra beslut behöver vi få ta del av många och olika personers tankar, erfarenheter och perspektiv, säger Stina Sewén (Fi), som är 2:e vice ordförande i nämnden.

I 20 minuter får den som som lånar bestämma vad samtalet ska handla om.

– Just nu är det nog busskorten och den gängproblematik som finns i området, tror Peter Mattiasson (M), som är ordförande. Jag gissar att även kulturhuset i Bergsjön kan komma upp, många undrar nog när det ska vara färdigt. 

Till låns. De 14 september finns Peter Mattiasson, Ewa Jablonska, Stina Sewén och ytterligare sex politiker från stadsdelsnämnden i Östra Göteborg till utlåning på Bergsjöns bibliotek. Foto: Viktoria Fimmerstad

Låna en politiker

VAD: Låna en av Östra Göteborgs politiker för enskilt samtal i 20 minuter.

NÄR: 14 september. Totalt finns det åtta olika pass att välja mellan under tiden 12-16.

HUR: Boka på telefon 031-365 30 24 eller e-post: lanapolitiker@ostra.goteborg.se eller på Bergsjöns bibliotek, med hjälp av personalen. Drop in vid mån av plats.

Det första lånetillfället av flera. Nästa tillfälle är i november, då det går att låna en politiker inne på Kortedala Forum vid Kortedala torg.

Visa merVisa mindre