Kritisk. Artisten Anna-Mia Bonde, vd för Galaentertainment menar att vaccinbevis återigen slår hårt mot kulturbranschen. Foto: Privat

Kulturaktör kritisk till vaccinpass

Inställda julshower, kaos i biljetthanteringen och avbokade gäster. Beskedet att införa vaccinpass är återigen ett slag i ansiktet på nöjesvärlden. Det menar Anna-Mia Bonde, artist och vd i kulturbranschen.

  • Publicerad 07:25, 23 nov 2021

Det är ett enormt slag för underhållningsindustrin. Redan dagen efter beskedet ställdes julshower in och våra spelställen blir nedringda med frågor och avbokningar.

När beskedet kom att Sverige ska införa vaccinpass för inomhusarrangemang, med fler än 100 personer, var det många tummar upp och de stora aktörerna inom eventbranschen såg inga problem med de nya rutinerna.

Got Events vd positiv till vaccinbevis

Men alla är inte lika hoppfulla. För mindre företag och artister i nöjesvärlden innebär vaccinpass återigen problem, menar Anna-Mia Bonde, vd för Galaentertainment som just nu har sex produktioner på gång.

– Det är ett enormt slag för underhållningsindustrin. Redan dagen efter beskedet ställdes julshower in och våra spelställen blir nedringda med frågor och avbokningar.

"Ogenomtänkt"

Hon är kritiskt till att det återigen införs riktlinjer utan framförhållning och saknar direktiv om hur situationen ska hanteras praktiskt.

– Det är ogenomtänkt och förhastat. Beskedet kommer bara två veckor innan det träder i kraft. Det kommer att krävas extra personal som kontrollerar coivdpass. Och vilka regler gäller för avbokningar? Regeringen gav inga svar på det. 

Avbokar i protest

Samtidigt lyfter Anna-Mia Bonde att det inte bara är ovaccinerade personer som avbokar. 

– Det är flera företag som bokar av i solidaritet eller i protest. Vissa avbokar för att de känner en rädsla för att det är otryggt i Sverige igen. 

Hon anser dessutom att vaccinpass skickar dubbla signaler i samhället.

– Vi har en väldigt hög vaccintäckning i Sverige, att då införa vaccinpass skickar signaler att det fortfarande är farligt. Vi har varit duktiga och vaccinerat oss då ska vi belönas, inte straffas.

– Om det är hög smittspridning i Europa som är problemet är det bättre att stänga gränserna eller testa inresande. Inte införa krav som slår på en bransch som redan har fått lida extra mycket under pandemin.

Då krävs vaccinpass på Liseberg

Detta gäller från 1 december

Vaccinationsbevis ska kunna användas vid arrangemang för fler än 100 deltagare inomhus.

Genom att kräva vaccinationsbevis av besökare ska en arrangör kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare.

Utan vaccinbevis:

Nya föreskrifter som omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter som inte använder sig av vaccinationsbevis.

Exempel på begränsningar som kan komma att införas är regler om max antal personer per kvadratmeter tillgänglig yta och krav på avstånd mellan sällskap.

Arrangemang inomhus med upp till 100 deltagare och arrangemang utomhus berörs inte.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47