Kulturfestival. 7 september är det dags för andra upplagan av Kultur-Camping i Biskopsgården. Foto: Robin Aram Olsson

Kulturfest i Biskopsgården tillbaka igen

Kultur-Camping är en hjärtlig festival i Biskopsgården av och med lokala krafter. ”Den bygger på folks goda vilja och intresse att stärka kulturlivet här”, säger en av initiativtagarna.

  • Publicerad 14:13, 6 sep 2019

Lokala konstnärer, poeter, musiker och författare delar med sig av sina verk och kunskaper. Barn hjälper till med förberedelserna. Några lagar eller säljer mat och fika. Andra bjuder på gott humör och trevligt sällskap.  

Under andra upplagan av festivalen Kultur-Camping intar färgglada husvagnar, tipi-tält och engagerade boende Friskväderstorget. 

– Dagen bygger på folks goda vilja och intresse att skapa bra saker ihop och stärka kulturlivet här. Det är en viktig dag som behövs för att skapa nya berättelser positiva händelser på torget, säger Anna Leyman som tillsammans med Åsa Janson driver Meeting Plays som är initiativtagare till Kultur-Camping.

Syftet med festivalen är - förutom en fin dag på torget - en del av ett långsiktigt arbete för att skapa kultur- och mötesplatser i området. 

– Det behövs platser, nätverk och sätt att träffas på där man kan samarbeta och komma på nya idéer. Det händer saker när människor möts, säger Anna Leyman.

Kaosartad picknick blir sommarteater i Biskop

Minikulturhus i källaren

Meeting Plays har funnits i Biskopsgården i två år och verkar som ett forum för kultur och konst, samtidigt arbetar de för att få en värdig samlingsplats.

– Vår källare är som ett minikulturhus där olika kurser hålls eller konstnärer och teatergrupper möts. Vi fortsätter med vårt arbete i källaren och kämpar för att får en kulturplats i en annan lokal.

Till och med den temporära konsthallen fick flytta ut på årets festival till arrangörernas förtret.

– Vi fick låna en tom lokal på torget förra året och kallade det för konsthall och gjorde en fantastisk utställning med konstnärer härifrån. Men vi fick inte låna den i år trots att den har stått tom i sju år.

Men under Kultur-Camping är annars torget den självklara platsen för skattjakt, teaterföreställning, matupplevelser, musik, henna-målningar och nya möten.

– Förra året intog massa dansande kvinnor torget. Det hoppas vi ska hända igen.

Kultur-Camping...

Andra upplagan av Kultur-Camping: Lördag, 7 september på Friskvädderstorget

Arrangör: Meeting Plays Community i Biskopsgården i samarbete med Integrationsnätverk, med stöd från Bostadsbolaget, Folkuniversitetet, Bo bra, Biskopsgårdens bibliotek, Bibliotekets vänner samt Göteborgs Konsthall, Kulturrådet, Hyresgästföreningen och VGR.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11