Kulturförvaltningen: "Förstår oron"

Ett hastigt förlopp, men i grunden en förändring som går i linje med folkbibliotekens uppdrag. Så ser Kulturförvaltningen på att allmänheten inte längre kommer att ha tillgång till Älvstranden bibliotek.

  • Publicerad 06:00, 1 nov 2021

Varför sker den här förändringen?

– På Älvstrandens bibliotek har vi på kulturförvaltningen och utbildningsförvaltningen samarbetat och drivit både ett folkbibliotek och ett skolbibliotek. Jag delar bilden som många har att det har fungerat bra. Men sedan Biblioteksutredningen kom 2019, och efter ett beslut i kulturnämnden, har båda förvaltningarna haft ett uppdrag att renodla våra respektive verksamheter för att kunna ge så god biblioteksservice som möjligt till de som våra bibliotek är till för, säger Annika Cross, verksamhetsområdeschef Sydväst/Hisingen, Kulturförvaltningen.

Varför sker detta innan ni har en ersättningslokal?

– Det var under våren som det stod klart att folkbiblioteket inte längre skulle kunna vara kvar i lokalerna. Sedan dess har vi arbetat aktivt med att försöka hitta en ersättningslokal på Norra Älvstranden. Förändringen kom lite snabbt på, med tittar man långsiktigt på det så går det i linje med kulturförvaltningens uppdrag.

Många är oroade att Älvstrandens bibliotek inte kommer att ersättas med ett nytt, fysiskt bibliotek. Hur ser du på det?

– Den här förändringen handlar inte om att lägga ner biblioteksverksamhet. Jag förstår oron och det är något som vi har med oss i arbetet med att försöka hitta en lämplig lokal. Vi hoppas kunna ge mer tydligt besked snart, säger Annika Cross.

Vi är GBG