Kulturkalaset 2019 – bantad men fortfarande bred

Libanesisk pop, göteborgsk dödsmetall och färöisk folkmusik, så blir 2019 års Gothenburg Culture Festival.

  • Publicerad 14:00, 5 aug 2019

Arabisk superstjärna. Den libanesisk/egyptiska sångerskan och filmstjärnan Haifa Wehbe blir årets arabiska superstjärna. Foto: Pressbild

Den 6–11 augusti är det dags för årets Kulturkalas, eller Gothenburg Culture Festival som är det nya namnet.

Göteborgs Kulturkalas byter namn – igen

Årets program har bantats rejält jämfört med förra året. Då bjöd Kulturkalaset på omkring 1500 programpunkter. I år handlar det om drygt 700 programpunkter på runt 30 platser runt om i Göteborg.

Programutbudet har, trots bantningen, behållit sin bredd med allt från dödsmetall till poesiuppläsning.

– Vi bjuder in till ett spännande och mångfacetterat program där det finns något för alla. Gothenburg Culture Festival är måna om att festivalbesökarna både känner sig hemma men också får möta programpunkter som ger oväntade upplevelser. Alla är välkomna, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Gothenburg Culture Festival på Göteborg & Co i ett pressmeddelande.

Voice & Music är temat på årets festival. Kulturkalaset pågår nämligen samtidigt som European Choir Games – världens största körfestival, som lockar tusentals körer från hela världen till Göteborg 3–10 augusti.

Årets arabiska superstjärna

Den libanesisk/egyptiska sångerskan och filmstjärnan Haifa Wehbe blir årets arabiska superstjärna. Hon uppträder på Kungstorget den 10 augusti, eftersom scenen vid Götaplatsen har tagits bort i år.

Nya kulturkalaset skippar scenen på Götaplatsen

Årets dödsmetall

De som gillar lite hårdare musik kan besöka Kungstorget redan den 8 augusti då göteborgarna Dark Tranquillity levererar sin melodiska dödsmetall.

Årets dödsmetall. Göteborgarna Dark Tranquillity levererar sin melodiska dödsmetall. Foto: Pressbild

Världskänd färöisk folkmusik

Den färöiska artisten Eivørs trollbindande stämma kommer finnas på plats under kulturfestivalen. Utöver tio soloalbum har hon också komponerat material till den världskända TV-serien "The Last Kingdom" och en av världens mest sålda TV-spel "God of War".

Festivalprogram för de minsta

Trädgårdsföreningen blir, precis som tidigare, barnens festivalplats. Området har fått namnet GCF Young där det bjuds på bland annat varieté, nycirkus och segling i Vallgraven.

RIX-FM traditionsenligt på plats

När det gäller det övriga musikutbudet finns RIX FM-festival med som vanligt, i år med exempelvis Liamoo, Hanna Ferm, Ava Max och Bishara. Festivalen avslutas med radiokanalens uppvisning på Kungstorget

På Kajskjul 8 blir det dansbandsfest med Mule Skinner Band, Framed & Martin Nilsson och Bhonus.

Grön satsning

Satsningen på klimat och minskat matsvinn, Green Corner, kommer tillbaka i år. Likaså den internationella matmarknaden på Gustaf Adolfs torg. Nytt för i år är en satsning på lokala bryggerier.

Succén: Göteborgarna tog matlådan till kalaset

– Vi är också väldigt stolta över vår nya krögarsatsning Eat Local, Drink Local där fokus ligger på hållbar och lokal mat och dryck. Under festivalen kommer ett 30-tal hantverksbryggerier från Göteborg servera sin öl på restaurangplatsen som delas med Valand, säger Filip Eklund, producent för mat och marknad samt miljöansvarig på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival.

Att besöka stadsfestivalen är helt gratis och den äger rum 6-11 augusti.

Hela programmet

Hela festivalprogrammet hittar du HÄR

Den tryckta programtidningen distribueras till alla hushåll i Göteborg den 2–4 augusti.

Programtidningen kommer också att finnas på turistbyrån i Göteborg och på festivalplatserna i samband med festivalen.

Visa merVisa mindre

Centrala platser

Kungstorget – festivalens huvudscen där de största artisterna uppträder. Krögarna flyttas från Kungstorget till Basargatan längs vattnet, tillsammans med alla andra matförsäljare.

Trädgårdsföreningen – barnens område på dagtid, under det nya namnet ”GCF Young”, med massor av aktiviteter och uppträdanden. På kvällen riktar sig scenen i cirkustältet till ungdomar och vuxna.

Bältespännarparken och området runt Stora Teatern – aktivitetsområde med info-tält, scen, matförsäljning, bakluckeloppis och utställare, bland annat Jubileumspaviljongen – Göteborgs 400-årsjubileum och Green Corner.

Götaplatsen – festivalplats med aktiviteter och actionsporter, men utan scen i år.

Gustav Adolfs Torg – internationell matmarknad.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11