Kulturlabbets experimenterar med färgglada kläder

Fram till den 4 april går det att beskåda Kulturlabbets konstfullt omgjorda klädesplagg på Hede Fashion Outlet i Kungsbacka. "Det känns stort" säger Liljan Lilieroth.

  • Publicerad 06:30, 4 apr 2021

Vi handledare har ibland svårt att hinna med, ni har alltid så mycket bra idéer.

Kulturlabbet är en daglig verksamhet som riktar sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar och ligger i Biskopsgården.

Deltagarnas konstfulla klädesplagg har tidigare setts i utställningar och i Musikhjälpen.

Hisingens modelejon till Musikhjälpen

Konstfullt tryck och broderi

I tre veckor har deltagarna i Kulturlabbet arbetat för att skapa nya, unika och färgglada klädesplagg som nu visas upp på Hede Fashion Outlet i Kungsbacka

– Det var lätt som en plätt.

Så beskriver Anna Larsson arbetet med att skapa plaggen. Med fria händer har hon tillsammans med de andra deltagarna tagit tio outfits, som Hede Outlet donerat, och gjort om dem till något helt nytt. De har tryckt med färg, broderat och målat rakt på kläderna för att skapa något nytt och unikt.

Liljan Lilieroth berättar att hon redan hunnit se kläderna på plats.

– Ja, jag åkte med mina föräldrar och tittade. Det kändes stort. Det är en stor bild på mig i entrén så det känns nästan som att det är jag som välkomnar alla in till affärerna.

Ska inspirera till återbruk

Nu har Liljan, Anna och Mandus redan börjat jobba vidare på nästa projekt. Till hösten ska det bli en film och till den skapar deltagarna tryck på mindre tygbitar. Dessa tygbitar ska sedan sättas ihop till ett större tygstycke.

– Vi handledare har ibland svårt att hinna med, ni har alltid så mycket bra idéer, säger Malin Wallin.

Utställningen, som förhoppningsvis ska inspirera andra till att göra om och återanvända gamla plagg, går att se på Hede Fashion Outlet fram till 4 april.

Nyskapande. Anna Larsson är modell för en av de nya outfitsen som skapats av skänkta kläder. Foto: Kulturlabbet

Färgglatt. Genom att måla och tycka på klädesplaggen har nya, konstfulla plagg skapats. Mandus Nilsson bär en omgjord collegetröja. Foto: Kulturlabbet

Utställning. De nya plaggen går att ta del av på Hede Fashion Outlet fram till 4 april. Foto: Kulturlabbet

Vi är GBG