PÅ OPERAN. "Det jag vill mest, är att bli musiklärare som de lärarna jag har i kulturskolan", sa en elev när Kulturskolan Angered intog operans scen tidigare i höst. Foto: Lina Isaksson (arkivbild)

Kulturskolan stora förloraren i nya budgeten

Kulturbudgeten är klubbad. Det är Kulturskolan som blir den stora förloraren i nästa års budget. "Det är väldigt olyckligt" säger en enhetschef inom verksamheten.

  • Publicerad 15:19, 20 dec 2019

Kulturlivet i Göteborg står inför ett pressat år när sparåtgärder för omkring 30 miljoner kronor ska genomföras.

På ett extrainsatt sammanträde klubbades - efter många turer - Göteborgs kulturbudget för 2020. Det var Alliansens budget som röstades igenom.

Ungdomar från Angered intar operans scen

– För kulturskolan är det väldigt olyckligt, säger Annajohanna Lindskog, enhetschef, Kulturskolan Angered.

Hon pekar på att det främst är barn och unga i socialt utsatta områden som drabbas värst.

– Vi vet att det finns en tröskel att söka till Kulturskolan i områden som Angered, där kännedomen om Kulturskolan generellt är låg, säger Annajohanna Lindskog och tillägger:

– I om med bidragen har vi kunnat driva uppsökande verksamhet och kulturskolefritids. Vi har jobbat med att låta barn utöva kultur utan att det ska hänga på att föräldrar tar initiativ. Den verksamheten får stryka på foten nu och påverkar en likvärdig tillgång till kultur och barns rätt att få tillgång till och utöva kultur.

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Film i väst förlorar pengar

Stödet på 4,5 miljoner kronor till Film i Väst försvinner också och fyller ett rejält hål i budgeten.

Likaså, drabbas bokbussarna, vilket innebär att turer under eftermiddagar och kvällar dras in under våren.

Övriga förlorare är bland annat sommarunderhållningen, Kulturnatta och Danssatsningen.

– Det är bra att vi har en budget men det är naturligtvis tråkigt att det blir neddragningar men man ska sätta det i perspektiv. Vi tog en budget på 550 miljoner kronor och de direkta besparingarna som görs är på 13 miljoner, säger Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande, kulturnämnden till P4 Göteborg.

"Sorgligt"

S, V MP och FI avstod från att delta i budgetbeslutet.

Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i kulturnämnden, är inte nöjd med utfallet.

– Jag tycker det är sorgligt att vi inte fick till ett möte med kommunstyrelsen där vi kunde äska mer pengar. Vi kommer att begära budgetkompletteringar och utökade ramar, säger hon till P4 Göteborg.

Bibliotekarien: "Det är hjärtskärande"

Personalsatsningar flyttas fram

Budgeten innebär även att satsningar som nyrekryteringar och företagshälsovård i kulturförvaltningen för nära 17 miljoner kronor, flyttas fram.

Övriga sparåtgärder handlar bland annat om att använda 2,2 miljoner kronor av eget kapital för att balansera budgeten.

Kulturförvaltningen fick även i uppdrag att hantera 3,6 miljoner kronor genom ökade intäkter eller minskade kostnader för att nå en budget i balans, vilket följs upp den 6 februari 2020.

De sex bibliotek som riskerade att läggas ner skonas.

Klart: Parklekarna avvecklas – trots protester

Sparåtgärder:

Kulturskolan: Utvecklingsstöd till om 2 970 miljoner kronor tas bort för 2020.

Sommarunderhållningen: minskas med 500 000 kronor.

Kulturnatta: minskas med 100 000 kronor.

Danssatsningen: utvecklingsdelen minskas med 300 000 kronor, kvarvarande medel för 2020 är 100 000 kronor riktas till att koordinera hemsidan Dansresursen.

Bokbussverksamheten: minskar med 830 000 kronor, vilket innebär att bokbussarnas turer under eftermiddagar/kvällar dras in under våren.

Film i Väst: Stödet på 4,5 miljoner kronor stryks. 2,5 miljoner går till att balansera budget. 2 miljoner till Göteborgs filmsatsning.

Kulturförvaltningen: ska hantera 3,6 miljoner kronor genom ökade intäkter eller minskade kostnader för att nå en budget i balans. Uppdraget ska återrapporteras till nämnden på sammanträdet den 6 februari 2020.

Eget kapital: 2,2 miljoner kronor

Satsningar som nyrekryteringar och företagshälsovård: 16,7 mijoner kronor flyttas fram i tid.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57