Kunglig hovleverantör av musik

Hon har precis kommit med sin efterlängtade solodebut. Har blivit kunglig hovleverantör och i sommar ska hon bli mamma för första gången. Livet leker för Amanda Andréas.

  • Publicerad 16:04, 25 apr 2019

Hon stormar strålande in på kaféet där vi ska träffas. Vant hälsar hon på personal och bekanta, men när jag vill bjuda på kaffe tackar hon vänligt men bestämt nej.

– Jag älskar kaffe. Men jag är gravid och är närmast chockad över att jag inte gillar kaffe... just nu.

Amanada Andréas är precis kommit med sitt debutalbum "Som havet", en platta hon väntat på. I sommar är det dags för nästa release, då hon planerar att nedkomma med sitt första barn.

Hon kommer precis från en spelning i Stockholm, som blev en smula speciell. Hon har lätt till skratt när hon berättar:

– Det var en konsert i Grand hôtels vinterträdgård. Kungen var där och då jag gav en skiva till arrangören stod kungen bredvid, så jag gav en till honom också. "Är den till mig?", sa han och släppte sedan inte taget om den. Jag blev lite paff att han tog emot den, säger Amanda Andréas som nu kan titulera sig kunglig hovleverantör.

Nej, hon skäms inte för sin musik. Med sina låtar i något slags popig jazzvistradition har hon hittat en nisch som hon trivs och vill verka i.

Hon vet precis när hon fann sin stil.

– Ja, det var ett speciellt tillfälle. Jag hade gjort musiken till "Röst", ett samprojekt mellan Folkteatern och Stadsmissionen 2014. Jag satt i publiken och hörde en låt som jag gjort och tänkte att jag borde testa att sjunga den själv. Det var i vispopjazz och jag kände att jag borde försöka att skriva fler, berättar hon.

Så från att skriva teatermusik tog hon klivet till att bli låtskrivare med strävan att hitta sin egen ton. 2015 kom nästa tillfälle som gav en skjuts åt vilken riktning Amanda Andréas skulle ta.

– Jag var på kafé Kastello på Landsvägsgatan och fick plötsligt frågan om jag var musiker och om jag ville spela där. Jag hade, typ, en låt, men tackade ja och skrev fler. Några som är med på albumet nu, säger hon.

Med det hade bandet Judiths bildats, som spelade flitigt och, som Amanda säger, överallt.

– Men då vi spelade ett förbandsgig på Pustervik skulle vi poppa till det. Där och då tyckte jag att vi tappade kärnan. Jag tänkte om och började utgå från texter och piano, säger hon.

När hon sedan för några år sedan, under Gamlestadens jazzfestival, träffade Simon Ljungman, gitarrist och arrangör i Augustifamiljen, Selest och i Håkan Hellströms band, lades ytterligare en bit till dit hon ville komma.

– Jag var där för tre år sedan med en flört som nu är min man, som hade tagit med en kompis, som var Simon, förklarar hon och skrattar.

– Simon frågade om han fick spela in min musik. Det var nervöst, men jag fick både man och producent samma kväll.

Tillsammans med Simon Ljungman har hon sedan gått varligt fram med inspelningen av albumdebuten "Som havet", nio låtar signerade Amanda Andréas.

– Ja, det har varit en satsning där skivan äntligen är i mål. Jag har bekostat allting själv och det är viktigt för mig att hålla i mina rättigheter. Det här är något jag önskat länge.

Amanda Andréas

Är: Sångerska, musiker och låtskrivare från Göteborg. Bor i Lunden. Har man och väntar med honom sitt första barn, som kommer i sommar.

Aktuell: Med debutalbumet "Som havet" producerat av Simon Ljungman (Håkan Hellström, Selest och Augustifamiljen). Spelar just nu flitigt med konserter i Lerum 2 maj och Flatåskyrkan 8 maj, som de i närområdet. Gästade Faktumgalan på Göteborgs stadsteater 24 april.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57