Kvibergs äldreboende satsar på surfplattor

På Kvibergs äldreboende har man tagit ett steg mot en allt mer digitaliserad äldreomsorg. Förra veckan införskaffades 10 nya surfplattor till de boende för att både öka gemenskapen och erbjuda egentid.

  • Publicerad 12:07, 9 jul 2020

Film, gym eller schack, det är några exempel på vad satsningen på surfplattor på Kvibergs äldreboende erbjuder hyresgästerna. En av anledningarna är att kunna använda surfplattorna som ett verktyg att bryta ensamhet.

– Vi har införskaffat en Chromecast så att man kan dra upp aktiviteten från surfplattan på en TV. På så sätt kan man se på film, följa ett gympass eller spela musik ihop, säger Nadica Vukosavljevic, omsorgshandledare och IT-ambassadör på Kvibergs äldreboende.

Men man kan också använda surfplattorna till egentid med spel eller att ringa nära och kära.

– Man får använda surfplattan som man själv vill. Vi har en bokningslista som man skriver in sig på, säger Nadica Vukosavljevic.

Kommunen skickar brev till alla seniorer

Antalet införskaffade surfplattor är baserat på det antal boende som har uttryckt ett intresse av att använda sig av den tunna handdatorn.

– Alla enheter på äldreboendet har tillgång till surfplattor. Men vissa kanske har färre än andra, på grund av att de äldre inte har uttryckt ett lika stort intresse inför det.

Men Nadica tror att även de som viftat bort tekniken kan lära sig tycka om den.

– Till de som har varit tveksamma till en början har vi visat att man kan göra texten större och ljudet högre för att göra det lättare att använda. Då har många blivit mycket mer positiva, säger hon.

Nadica betonar även att aktiviteter som hålls i grupp aldrig är fler än fyra eller fem personer och är anpassade för att arbeta smittskyddssäkert på grund av corona.

– Vi har även en rutin där vi desinfekterar surfplattorna efter varje användning, säger hon.

Satsningen på surplattor på boendet är bara ett steg mot en allt mer digitaliserad äldrevård.

– Vi vill absolut öka digitaliseringen både för personal och hyresgästerna. Detta är bara en glimt av framtiden, säger Nadica Vukosavljevic.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11