Kvibergs äldreboende satsar på surfplattor

På Kvibergs äldreboende har man tagit ett steg mot en allt mer digitaliserad äldreomsorg. Förra veckan införskaffades 10 nya surfplattor till de boende för att både öka gemenskapen och erbjuda egentid.

  • Publicerad 12:07, 9 jul 2020

Film, gym eller schack, det är några exempel på vad satsningen på surfplattor på Kvibergs äldreboende erbjuder hyresgästerna. En av anledningarna är att kunna använda surfplattorna som ett verktyg att bryta ensamhet.

– Vi har införskaffat en Chromecast så att man kan dra upp aktiviteten från surfplattan på en TV. På så sätt kan man se på film, följa ett gympass eller spela musik ihop, säger Nadica Vukosavljevic, omsorgshandledare och IT-ambassadör på Kvibergs äldreboende.

Men man kan också använda surfplattorna till egentid med spel eller att ringa nära och kära.

– Man får använda surfplattan som man själv vill. Vi har en bokningslista som man skriver in sig på, säger Nadica Vukosavljevic.

Kommunen skickar brev till alla seniorer

Antalet införskaffade surfplattor är baserat på det antal boende som har uttryckt ett intresse av att använda sig av den tunna handdatorn.

– Alla enheter på äldreboendet har tillgång till surfplattor. Men vissa kanske har färre än andra, på grund av att de äldre inte har uttryckt ett lika stort intresse inför det.

Men Nadica tror att även de som viftat bort tekniken kan lära sig tycka om den.

– Till de som har varit tveksamma till en början har vi visat att man kan göra texten större och ljudet högre för att göra det lättare att använda. Då har många blivit mycket mer positiva, säger hon.

Nadica betonar även att aktiviteter som hålls i grupp aldrig är fler än fyra eller fem personer och är anpassade för att arbeta smittskyddssäkert på grund av corona.

– Vi har även en rutin där vi desinfekterar surfplattorna efter varje användning, säger hon.

Satsningen på surplattor på boendet är bara ett steg mot en allt mer digitaliserad äldrevård.

– Vi vill absolut öka digitaliseringen både för personal och hyresgästerna. Detta är bara en glimt av framtiden, säger Nadica Vukosavljevic.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57