CANCERMISS. Bröstcancer misstogs för en godartad knuta. Foto: Mostphotos (genrebild)

Kvinna avled efter läkarmiss på Sahlgrenska

Läkare misstog bröstcancer för en godartad knuta. Nio månader senare hade kvinnan spridd cancer. Nu anmäls mammografienheten vid Sahlgrenska och kvinnan är avliden.

  • Publicerad 06:43, 4 jan 2020

Det var hösten 2016 som läkare vid mammografienheten vid Sahlgrenska antog att en förändring i kvinnans bröst var samma godartade knuta som upptäckts några år tidigare och ytterligare undersökningar och vård uteblev.

Missade cancer – upptäcktes nio månader senare

Nio månader senare när förändringen som hade vuxit kraftigt också ömmade, kontaktade kvinnan åter vården som då konstaterade att kvinnan hade spridd cancer. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Nu lex Maria-anmäls mammografienheten till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Granskningar i efterhand av kvinnans läkarundersökningar visade att den gamla knutan och den nya förändringen skiljde sig åt och borde ha upptäckts.

Kvinnan är nu avliden och enligt anmälan har den försenade diagnosen troligen påverkat behandlingsförloppet.

Mikrovågor ska upptäcka bröstcancer

Kvinna fick njuren bortopererad i onödan

Mer om bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen efter prostatacancer. Det finns olika typer av bröstcancer. De flesta blir av med sjukdomen efter behandling om bröstcancern upptäcks tidigt. Det finns också behandlingar som kan göra att du får leva ett bra liv länge om bröstcancern upptäcks senare och har hunnit sprida sig.

Symtom
I början ger bröstcancer oftast inga symtom. Efter en tid kan du få ett eller flera symtom;

en knöl i bröstet eller i armhålan kan vara bröstcancer. Det gäller särskilt om du är äldre och om knölen är ny och det har gått några veckor utan att den verkar vara på väg att försvinna.

Knölar som försvinner efter en mensperiod är oftast ofarliga. Det går inte att avgöra med fingrarna om en knöl är en cancertumör.

Bröstet kan se annorlunda ut än det brukar göra. Huden eller bröstvårtan kan bli indragen.

Ovanliga symtom

Att ha ont är ett ovanligt symtom på bröstcancer. Det är mycket vanligare att det beror på menscykeln. Veckan före mens kan brösten kännas svullna, spända och ömma. Sådana regelbundna förändringar är ofarliga och brukar finnas i båda brösten.

Andra ovanliga symtom är att ha ett sår som inte läker, eller en rodnad i huden utan att du har skadat dig. Bröstet kan rodna, bli svullet och ömt om du till exempel ammar och får mjölkstockning.

Det är också ett ovanligt symtom att huden på någon del av bröstet blir tjockare med små gropar.

Vätska ur bröstvårtan är ett ovanligt symtom på bröstcancer. Vätskan kan vara blodig, brunaktig eller genomskinligt vattnig.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har bröstcancer. På vissa håll kan du söka specialiserad öppenvård utan att behöva remiss. Det kan vara till exempel på en bröstmottagning eller kirurgmottagningen på ett sjukhus.

Källa: 1177

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57